RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Prof. Filandra: Bošnjačka politika je antidržavna

Napisano 19.03.2011. 18:10

Profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Šaćir Filandra izjavio je da nijedna odgovorna politika, kojoj je stalo do mira i prosperiteta ljudi, ne smije dopustiti da bilo kojim svojim činom i potezom individualno i kolektivno dovede u pitanje dostojanstvo bilo kojeg čovjeka ili naroda. On je dodao da nije dobro da se najveći dio hrvatskog naroda aktualnim političkim potezima osjeća ugroženim, preglasanim i nipodaštavanim.
"U tom smislu, odgovornost za ovakvo hrvatsko ponašanje, pored njihovih unutrašnjih faktora, velikim dijelom pripisujem i aktualnoj bošnjačkoj političkoj garnituri", rekao je Filandra za Dnevni avaz.

On je rekao da ne bi nikada formirao vlast u Federaciji BiH bez dva HDZ-a, istaknuvši da strategijski to nije opredjeljenje nijedne dobre politike.
Filandra je naveo da bošnjačka politička praksa nakon rata nije bila "državotvorna, politika ravnopravnosti građana naroda i građana, već više etnička, čisto bošnjačka politika".

"Ako su Bošnjaci najodlučniji čuvari BiH, kako za sebe tvrde, oni su u svim aspektima svog političkog življenja morali da iskazuju najveći stupanj poštivanja ljudskih i nacionalnih prava, te najveće zakonitosti u svom radu", rekao je Filandra i dodao da bošnjačka politika varira između "male bošnjačke etničke politike koja je spremna vršiti diskriminaciju drugih i nekog građanskog okvira".

Govoreći o Republici Srpskoj i njenom predsjedniku Miloradu Dodiku, Filandra je ocijenio da je Dodik politički najizraslija figura trenutno u BiH.
"On je za vrlo kratko vrijeme od najvećeg problema BiH, dakle RS, gdje je deviza bošnjačke politike bila da nju treba ukinuti, napravio stabilan i prosperitetan dio države", rekao je Filandra. Prema njegovim riječima, Dodik je uspio naći saveznike u hrvatskom političkom faktoru, koji rade na njegovim ciljevima, a to je politička destabilizacija BiH pred moguće ustavne promjene. "Ovdje se ne radi o pitanju vlasti, pitanju moći, pa ni novcu, već zauzimanju pozicija za predstojeće ustavne aranžmane", smatra profesor Fakuleteta političkih nauka u Sarajevu.

Poskok


Nema komentara

Anketa

Ustavi