RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Proslava svete Kate u Grudama okupila tisuće vjernika

Napisano 26.11.2017. 23:11

S obzirom da se ove godine obilježava 160 godina otkada su župljani Gruda darovali zemljište franjevcima za izgradnju crkve, župni ured Grude, župnik fra Stanko Pavlović, fra Bernard Marić i fra Ante Šaravanja ništa nisu prepuštali slučaju.

Sve je započelo procesijom kroz središte Gruda, gdje su molitvu predvodili uz župnika fra Stanka i čapljinski župnik fra Mile Vlašić. Zatim je proslava nastavljena u crkvi svete Katarine u Grudama. Svetu misu predvodio je fra Luka Marić iz Mostara, pišu Grude.com.

- Ovih dana su brojne, velike obljetnice važne za Hrvate. Jučer je obilježeno 17 godina od smrti našeg hercegovačkog franjevca nadaleko poznatog fra Slavka Barbarića. Potom spominjemo se žrtve Vukovara, Škabrnje i drugih poginulih u ratnom vihoru. Obljetnica je i Herceg Bosne, prisjećamo se i njenih poginulih. I sveta Kata je poginula. Ubijena je prije 1710 godina. No ona nije poginula u borbi za državu, u borbi, ne daj Bože, osvajajući tuđe, nego u zanosu svjedočenja vjere, bila je i ostala vjerna Isusu Kristu. U zanosu svojih ideala za neprosvjetljivu ljubav Isusa koji je i sam umro za nas ljude. Danas se sveta Kata slavi, osim ovdje u Grudama, još i u Ljubuškom i u Kreševu. Slaveći svetu Katu mi nećemo uvećati njenu veličinu niti je umanjiti, nego je blagdan svete Kate prigoda da se svi iskažemo, pokažemo i svoje svjedočenje vjere u Isusa Krista utvrdimo - kazao je između ostaloga fra Luka. Istaknuo je i kako su Grude župa gdje se itekako živi vjera te su primjer življenja i čuvanja vjere cijelome svijetu.

Naposljetku se vjernicima obratio fra Stanko Pavlović. - Hvala mojim župljanima i svima koji su pomogli da na ovoj razini organiziramo još jednu proslavu blagdana svete Kate. Neka živi ovo naše zajedništvo i prijateljstvo - kazao je fra Stanko pozdravivši goste koji su sa svih strana došli u Grude te je zaradio pljesak prepune crkve, ali i prostora ispred crkve svete Katarine u Grudama. Također, svoje prijatelje franjevce došao je pozdraviti i nazočiti svetoj misi i fra Ivan Pervan, doljanski župnik koji ovih dana rekordnom brzinom gradi novu crkvu na visini od 1200 metara na Risovcu, u neposrednoj blizini Blidinjskog jezera.

 

Nakon mise pripremljena je bogata trpeza. U rijetkim velikim župama se organizira ručak za sve mještane no u Grudama je to tradicija koja se ne propušta i u kojoj fratri i župljani zajedno sudjeluju. Svi koji su došli u Grude mogli su uživati u gulašu, roštilju, pečenoj svinjetini, mezi, vrhunskim vinima i pivima, a najmlađi u sokovima, kolačima... ničega nije nedostajalo.

Proslava svete Kate u Grudama još se jednom potvrdila kao jedna od najvećih proslava blagdana u Hercegovini te kao primjer sinergijske snage fratara i njihovih župljana.

Vrijedi istaknuti da je ovom prilikom u svoje Grude došao i ministar državne imovine u Republici Hrvatskoj Goran Marić. Prve sakramente njemu je udijelio upravo fra Bernard Marić u njegovoj župi Grude stoga ne iznenađuje što se Goran zovu svoga kraja uvijek rado odaziva, unatoč poslu kojeg ima itekako puno. Također, na misi u Grudama, a kasnije i druženju s vjernicima nazočio je i grudski načelnik Ljubo Grizelj koji podržava sve aktivnosti u župi što je potvrdio i nedavno kada je u crkvu doveo klapu Sveti Juraj HRM kao i predsjednik Općinskog vijeća Draženko Vranješ.

Također, ljetos je kod crkve u Grudama predstavljena knjiga "Ganga - S izvora glas" te je održan koncert Marka Perkovića Thompsona, Mate Bulića, Dalmatina, Alena Nižetića i mnogih drugih zvijezda na kojemu se okupilo oko 10 tisuća ljudi.

Grude su još jednom pokazale odanost Bogu i svojoj zaštitnici svetoj Kati, a sada počinje vrijeme priprave za Božić, najradosniji kršćanski blagdan, kada će u Grudama ponovno biti itekako svečano.


Nema komentara

Anketa

Ustavi