RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Prosvjednici dobivaju potporu i iz inozemstva

Napisano 17.01.2013. 15:38

Kiseljak – Bitka za čist okoliš, odnosno prekid gradnje asfaltne baze u Gromiljaku se nastavlja

Prosvjednici dobivaju potporu i iz inozemstva

■ Asfaltna baza - Potporom u pismenom ili usmenom obliku demantira se stav investitora da protivljenje Bazi ima nacionalni predznak
■ Dosada je više od 600 osoba potpisalo peticiju protiv gradnje baze

Više od 600 osoba do sad je potpisalo peticiju protiv gradnje asfaltne baze u kiseljačkome naselju GromiIjak. Asfaltnu bazu na proljeće planirali su u pogon pustiti Šukrija Melezović, vlasnik poduzeća „Grakop“ sa sjedištem u Gromiljaku, a okolišna dozvola koju je dobio od Ministarstva zaštite okoliša i turizma FBiH jedino je odobrenje koje ima od mjerodavnih institucija.

Zaštita okoliša

Građevinska dozvola općinskih vlasti, kao i suglasnost mještana su izostale. Okupljeni oko Ekološke udruge „Eko srce Gromiljak“ brojni žitelji ovog mjesta, ali i okolnih naselja ne miruju.
Otkako je asfaltna baza dovezena u krug poduzeća „Grakop“, traže načina kako je otpremiti. Podržava ih i načelnik Mladen Mišurić Ramljak, koji je podnio tužbu protiv investitora, ali i brojna udruženja i nevladine organizacije kao i pojedinci u BiH i inozemstva. Na adresu Udruženja „Eko srce Gromiljak“ stigla je potpora i iz Udruženja poljoprivrednika Kiseljaka. Oni, također, drže da bi asfaltna baza ugrozila poljoprivrednu proizvodnju, zagadila tlo i podzemne vode, stoji u pismu potpore koje je potpisala Meliha Delić.

Ovim, ali i brojnim drugim vrstama potpore, u pismenom ili usmenom obliku, demantira se stav investitora Šukrije Melezovića da protivljenje asfaltnoj bazi ima nacionalni predznak.
 
Poziv zagađivačima

- Jedini i isključivi motiv protivljenju je zaštita okoliša. Istodobno pregovaramo i s drugim zagađivačima da prestanu onečišćavati okoliš - kaže Mirjana Barbić, predsjednica „Eko srce Gromiljak“. Barbić, kao i drugim žiteljima, jednostavno je neprihvatljiv argument investitora koji tvrdi da je baza bezopasna po okoliš.
- Asfaltna baza uništila bi nam vode i tlo, a onda mi, bez obzira koje nacije bili, ovdje više nemamo što tražiti. Nekoliko metara pored baze uskoro se otvara punionica vode.

Desetak kilometara od baze proizvodi se poznati fojnički krumpir. O štetama po zdravlje suvišno je i govoriti, ako znamo da investitor, a što je sam rekao, planira proizvoditi 120 tona asfalta na sat. S obzirom da nema ni sirovine, svakih nekoliko sekundi kamioni bi prometovali do baze i natrag, proizvodili nesnosnu buku, a sav proizvedeni otpad završavao bi u rijekama i tlu - kaže Mirjana Barbić.


Nema komentara

Anketa

Ustavi