RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Raguž ili Lijanović protu-Čovićev kandidat?

Napisano 06.05.2010. 14:55
Martin Raguž

MOSTAR - Nakon što je postalo jasno da se kreševska šestorka podijelila na dva dijela, ovaj tjedan započinju razgovori predstavnika HDZ-a 1990. i HSP-a BiH, ali i Narodne stranke Radom za boljitak o mogućnosti isticanja jednog predsjedničkog kandidata, tim više što su šanse za dogovor s HDZ-om BiH sada već minimalne. Kako stvari stoje, osim Jerke Ivankovića Lijanovića u igri je i Martin Raguž, zamjenik predsjednika HDZ-a 1990. Hoće li na kraju jedan od njih dvojice biti zajednički kandidat HDZ-a 1990., HSP-a i Narodne stranke Radom za boljitak, ili će Lijanović ipak sam u predizbornu utrku, znat će se u idućih nekoliko dana. Lijanović je jučer za naš list potvrdio kako još uvijek nije dobio službeni prijedlog devedesetke i HSP-a o imenu kandidata, ali i dalje tvrdi da je spreman odustati ukoliko se pokaže da ta osoba zaista može pobijediti Željka Komšića.

Prikupiti glasove

Još uvijek nisam dobio prijedlog imena, no kada to stigne, možemo zajedno analizirati u kontekstu mogućnosti osvajanja dovoljnog broja glasova kako bi se ispravila nepravda nanesena na izborima 2006. godine, pojasnio je Lijanović, upozorivši kako se i on i njegova stranka i dalje pripremaju na terenu u slučaju da se dogovor s Ljubićem i Jurišićem ipak ne postigne. Govoreći o Ragužu kao jednoj od opcija, Lijanović kaže kako je on prihvatljivo ime za takvu poziciju, ali bi prije toga trebalo odgovoriti na pitanje kako mu skupiti dovoljan broj glasova, konkretno 150 tisuća, koliko je prema procjenama potrebno za pobjedu nad Željkom Komšićem. U svakom slučaju, u idućih nekoliko dana na stolu bi se trebalo naći nekoliko imena, pa čak i nestranačkih osoba, nakon čega će se znati radi li se ljudima koji su sposobni pobijediti Komšića.

Devedesetka računa i na Čovića


Ipak, došlo do dogovora ili ne, Lijanović će, tvrdi, u idućem razdoblju ukazati kako da rasipači hrvatskih glasova, misleći pritom na HDZ BiH, dobiju što manje glasova za svog kandidata. Njih je i jučer prozvao za miniranje svehrvatskog dogovora upozorivši kako su njihovi predstavnici nedolaskom na sastanak u Širokom Brijegu pokazali kako ponovno žele nanijeti štetu koja je već počinjena na proteklim općim izborima. S druge strane, u HDZ-u 1990. uz uvažavanje brojnosti članstva Narodne stranke Radom za boljitak misle kako se još jednom treba pokušati postići dogovor i s HDZ-om BiH o svehrvatskom kandidatu. Iako su šanse za takvo što minimalne, tvrde da je sada ključno pokušati ostvariti bilateralne kontakte s ovom strankom. Kada bi Čović otvoreno kazao da želi svehrvatskog kandidata i pritom predložio ime koje se uklapa u Ljubićeva načela, stvari bi bile drukčije, kazali su nam naši izvori iz HDZ-a 1990.

- Ne možemo pristati na priču da bilo tko iz HDZ-a BiH može biti kandidat. To je nemoguće, pojasnili su iz devedesetke. Pored činjenice da još uvijek računa na mogućnost dogovora s HDZ-om BiH, predsjednik HSP-a Zvonko Juršić kazao je kako će se prvo pokušati postići dogovor s Ljubićem i Lijanovićem o zajedničkom kandidatu, a prvi u nizu sastanaka, konkretno s HDZ-om 1990., održava se već u četvrtak. Već se spominjalo nekoliko imena i to nestranačkih ljudi, ali će se sve konačno znati, ako ne ovog, onda idućeg tjedna, potvrdio je Jurišić.

I dalje ostaju pri stavu

Iz HDZ-a BiH još uvijek ne žele otkriti tko će biti njihov predsjednički kandidat. Međutim, i dalje ostaju na ranijem stavu da i ostale hrvatske stranke podrže njihovog kandidata koji bi trebao ovaj put uspjeti osvojiti mjesto hrvatskog člana Predsjedništva. U javnosti se do sada spominjalo više imena poput Borjane Krišto, ali čak i Dragana Čovića.

Postoje prihvatljivi ljudi

Iako tvrdi kako među članstvom HDZ-a BiH postoje osobe koje bi bile prihvatljive, Jurišić misli kako se prvo treba otkloniti isključivost s kojom je HDZ BiH zatražio potporu za svog čovjeka. To bi u praksi značilo da se prvo utvrdi ispunjava li kandidat HDZ-a kriterije koji su u ponedjeljak dogovoreni na sastanku u Širokom Brijegu

Dnevni List


Nema komentara

Anketa

Ustavi