RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Ramiz Halkić i Anel Šahinović predstavljat će Hrvate u Domu naroda

Napisano 11.01.2019. 23:42

Središnje izborno povjerenstvo  ovjerilo je liste za izbor izaslanika u Dom naroda Federalnog parlamenta koje su joj dostavile skupštine Unsko-sanskog kantona i Zapadnohercegovačke županije.

Iz USK ovjereno je osam kandidatskih listi, pet sa bošnjačkim, dvije sa hrvatskim i jedna sa izaslanicima iz reda ostalih. Prema odluci SIP-a, čiju je ocjenu Ustavnosti od Ustavnog suda BiH zatražila Stranka demokratske akcije, u Dom naroda iz ovog kantona će se birati po dva izaslanika Bošnjaka i Srba, jedan Hrvat i jedan iz reda ostalih, prenosi Faktor.ba.

Kandidatske liste Bošnjaka podnijeli su: A-SDA - Pomak - Zajedno (Hajrudin Halilović i Rasim Pajić), Hadis Jusić (Hadis Jusić, Mehmed Mahmić i Asmir Ćufurović), Zinaida Hadžić (Nijaz Hušić i Zinaida Hadžić), Nisvet Jusić (Nisvet Jusić) i Ekrem Prošić (Ekrem Prošić).

Dvije liste hrvatskih kandidata podnijeli su Razim Halkić (Razim Halkić) i Laburistička stranka (Anel Šahinović), a listu ostalih Laburistička stranka, i na njoj su Rasim Kantarević i Edina Abdić-Pleho.

Iz ZHŽ u Dom naroda trebali bi biti birani po jedan Bošnjak i Srbin, te tri Hrvata. Međutim, predložene su i ovjerene samo liste za hrvatske izaslanike.

Kandidatske liste podnijeli su Marija Iličić (Marija Iličić i Ivan Leko), HDZBiH - HKDU (Zdravko Bešlić, Damir Jurišić i Žana Milićević), Tomislav Mandić (Tomislav Mandić, Ivan Damjanović i Klaudija Skoko) i HSP (Zvonko Jurišić).

Ranije je SIPBiH ovjerio liste kandidata za izbor izaslanika u Dom naroda koje su dostavljene iz Zeničko-dobojskog, Tuzlanskog i Kantona Sarajevo. Pažnju javnosti izazvala je lista Bošnjaka iz Skupštine KS na kojoj se našao Zvonko Marić iz SBB-a, koji se na Općim izborima 2014. godine izjasnio kao Hrvat.


Ispiši
Ocijeni: 2.9
14060 pregleda

Nema komentara

Anketa

Ustavi