RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Razgovori o Mostaru za vikend, posljednja prigoda za izbore

Napisano 30.04.2016. 11:29

Izaslanstva vodeće hrvatske i bošnjačke političke stranke cijeli vikend te u ponedjeljak nastavit će voditi razgovore kako bi se eventualno pronašao način da se naprave pomaci i ipak omogući održavanje lokalnih izbora u Mostaru prije nego što Središnje izborno povjerenstvo (SIP) donese odluku o raspisivanju izbora najesen ove godine. Kako doznaje Večernjak, stranački dužnosnici HDZ-a BiH i SDA nastavljaju razgovore tamo gdje su zastale prije nepunih mjesec dana kada se smatralo da je dogovor blizu te da bi mogao rezultirati zajedničkim prijedlogom koji bi se gurnuo u parlamentarnu proceduru, piše Večernji list BiH.

 

Poseban zakon

Nakon što je SDA izašao s prijedlogom da se donese poseban zakon o Mostaru po kojemu bi grad bio sastavljen od dvije općine, stranke okupljene oko HNS-a BiH su izradile prijedlog po kojemu bi grad bio ustrojen kao jedinstvena jedinica lokalne samouprave, ali s pet gradskih, odnosno izbornih područja. Sve je rezultiralo time da su ta dva prijedloga, uostalom kao i prijedlog SDP-a i DF-a, odbačeni prigodom glasovanja. I u ovome slučaju pokazalo se da nije važno što stoji u tim prijedlozima, nego tko ima potrebnu političku snagu. Naime, prijedlog SDA gdje se predviđa uvođenje određenih neustavnih rješenja nije prošao samo zbog toga jer nije postojala entitetska većina u Republici Srpskoj, dok su sve bošnjačke i ‘probosanske’ stranke bile apsolutno jedinstvene. Novi krug razgovora prigoda je otkloniti zapreke oko provedbe odluke Ustavnoga suda koji se tiče potrebe ujednačavanja vrijednosti glasova iz pojedinih gradskih područja.

 

Izabrati 17 vijećnika ...

U međuvremenu je SDP-DF napravio novi politički salto mortale pa se nakon prijedloga probošnjačkom bloku sa sedam izbornih područja ponovno vratio svom starom prijedlogu s tri izborna područja i proslijedio ga u Parlament. Usporedo s time, nastavljaju se voditi političke igre i igrice kako bi se čak i nezakonitim potezima proveli izbori. Pod velikim pritiskom su članovi Središnjeg izbornog povjerenstva BiH budući da postoji zamisao da se i za Mostar, posve nezakonito i bez izmjene Izbornog zakona, raspišu izbori te se izabere 35 vijećnika. Po tim zamislima ‘pravnih stručnjaka’ u međuvremenu nakon njihova izbora bi se pronašlo rješenje za pravnu formulaciju. Po drugim pak tumačenjima nesporan je izbor 17 vijećnika s jedinstvene gradske liste te bi za taj dio izbore trebalo raspisati za Mostar dok se ne pronađe mehanizam izbora 18 vijećnika iz sadašnjih šest gradskih područja.

 


Nema komentara

Anketa

Ustavi