RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Regionalni vodovod Fojnica - Kiseljak - Visoko, vrijedan 12 mil. KM, ipak će se graditi

Napisano 28.03.2011. 15:35

Projekt - Sa sastanka čelnika Fojnice, Kiseljaka i Visokog iskazana politička potpora

Regionalni vodovod Fojnica - Kiseljak - Visoko, vrijedan 12 mil. KM, ipak će se graditi

U idućih 30 dana bit će definirani i uvjeti pod kojima će Fojničani višak vode ustupiti Kiseljaku i Visokom

Politička volja da se nastavi s realiziranjem 12 milijuna vrijednog projekta izgradnje regionalnog vodovoda Fojnica - Kiseljak - Visoko ipak postoji. Potvrđena je na sastanku načelnika općina, predsjednika općinskih vijeća i predstavnika političkih stranaka koje sudjeluju u vlasti Fojnice, Kiseljaka i Visokog. U idućih 30 dana bit će definirani i uvjeti pod kojima će Fojničani višak vode s područja ove općine ustupiti općinama Kiseljak i Visoko.
Inače, ideja o izgradnji regionalnog vodovoda Fojnica-Kiseljak kojoj se u međuvremenu priključila i općina Visoko stara je tridesetak godina. Nakon rata aktualizirao ju je i bivši međunarodni medijator za Federaciju Bosne i Hercegovine i Bosnu i Hercegovinu Christian Schwarz-Schilling koji je taj projekt povezao s dvosmjernim povratkom u Kiseljak i Fojnicu.

Ekonomska opravdanost

Ideji gradnje vodovoda ovih je dana na sastanku u Fojnici još jednom iskazana politička potpora. No, nije sve išlo glatko. Tijekom dvosatne rasprave propitivala se ekonomska opravdanost projekta za Fojnicu.
- Ovdje treba jasno kazati što ćemo mi Fojničani imati od ovog projekta. Ako to nije najmanje 200 tisuća maraka godišnje, onda nemamo o čemu razgovarati. Predlažem da se o projektu odlučuje na referendumu, kazao je Emir Memija, vijećnik SDP-a u Općinskom vijeću Fojnice, koji je bio i najglasniji zagovornik da se projekt stopira.
Ipak, većina je odlučila da projekt bude realiziran, u a roku od 30 dana definirat će se uvjeti pod kojima će uvjetno rečeno Fojničani višak vode dati Kiseljačanima i Visočanima. Višak vode s područja te općine trebao bi u idućih 50 godina riješiti problem vodoopskrbe općine Kiseljak te četiri visočke Mjesne zajednice koje graniče s općinom Kiseljak.
- Moja je namjera bila ispitati raspoloženje političkih stranaka za realiziranje ovog projekta. Ne želim sutra da me se proziva da sam ja dao prirodno bogatstvo Fojnice. Zato sam i sazvao ovaj sastanak, kaže Salkan Merdžanić, načelnik općine Fojnica.
Za Visoko, a naročito Kiseljak, projekt je od izuzetnog značaja.
- Za nekoliko tisuća stanovnika naših četiriju mjesnih zajednica ovaj je projekt jedina mogućnost da dobiju pitku vodu, pojašnjava Munib Alibegović, načelnik Visokog.

Vodovodna mreža

Za Kiseljačane realiziranje projekta znači da će konačno moći piti vodu iz slavine.
- Kiseljačani će imati dovoljno kvalitetne pitke vode, a vodovodnom će mrežom biti pokrivena cijela općina, kaže Mladen Mišurić Ramljak, načelnik općine Kiseljak.
 
Povjerenstvo
Kiseljak i četiri mjesne zajednice Visokog dobit će kvalitetnu vodu
I dok članovi posebno utemeljenoga povjerenstva utvrđuju uvjete pod kojima će Fojnica i njezini građani biti odgovarajuće obeštećeni za ustupanje viška vode, a Kiseljačani i mještani četiriju visočkih mjesnih zajednica kvalitetnu pitku vodu, zasad je sigurno da će Kiseljak i Visoko snositi troškove izgradnje i vodovodne mreže na području Fojnice jer će na vodovod biti priključene i tri fojničke mjesne zajednice - Ostružnica, Šćitovo i Pločari te da će se pored koncesije Srednjobosanskoj županiji, dio sredstava svake godine slijevati i u proračun Općine Fojnica.
Koliki će se dio slijevati, znat će se za tridesetak dana.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi