RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Reis traži uspostavu zasebnog TV kanala na bosanskom jeziku

Napisano 20.07.2010. 21:29

Islamska zajednica u BiH traži uspostavu dvojezičnosti na Federalnoj televiziji ili uspostavu posebnog javnog RTV kanala na bosanskom jeziku.

Što znači rujan?!

Govoreći proteklog vikenda na otvaranju džamije u Ilijašu, reis-ul-ulema Mustafa Cerić ocijenio je neprihvatljivim da Bošnjaci na javnom RTV servisu moraju slušati “jezik koji ne razumiju”. - Skoro slušam Dnevnik na FTV-u i ona voditeljica govori “u rujnu će naša delegacija posjetiti Tursku”. Prijateljica sjedi, pa kaže “što znači rujan”. Braćo, tražimo da se na našoj televiziji koju mi plaćamo uvede dvojezičnost, i bosanski, i hrvatski. Ili da nam daju našu bosansku televiziju gdje će biti samo bosanski jezik, poručio je reis Cerić, uz napomenu da o tome netko treba voditi brigu, a ne da on mora “prevoditi neni što je tu rujan”. Za ovakvo stanje izravno je prozvao osnivača FTV-a, a to je entitetski parlament. U predizbornom duhu je poručio aktualnim parlamentarcima da, ako ne mogu oni o tomu voditi brigu, dođu oni političari koji to mogu. Ovo je prvi put da se najveći autoritet u Islamskoj zajednici BiH otvoreno založio za formiranje posebnog javnog kanala na bosanskom jeziku. Bošnjačke stranke su dosad odbacivale takvu mogućnost i prijedloge s hrvatske strane da se uvede praksa zasebnih kanala unutar javnog RTV servisa na hrvatskom i bosanskom jeziku.

Podjela servisa

Reisova poruka sada ih je dovela u prilično nezgodnu poziciju jer je općepoznato koliki je utjecaj muslimanske uleme, odnosno klera, na bošnjačko biračko tijelo. U SDA kažu da reis ima pravo iznositi svoje stavove, ali da ne znaju je li ovdje riječ o njegovom osobnom ili stavu cijele Islamske zajednice.

-Na njemu je da procjeni trebali na vjerskim obredima iznositi političke stavove, ali smatramo da ne bi trebao. SDA je protiv podjele javnog RTV servisa po etničkim kanalima, uz puno uvažavanje svih službenih jezika u BiH. Kada je riječ o konkretnom terminu koji je zasmetao uvaženom reis-ul-ulemi, podsjećamo da je Mula-Mustafa Bašeskija prije 200 godina koristio izraz “rujan” kao riječ iz bosanskog jezika, kaže glasnogovornik SDA Salmir Kaplan. Zanimljivo je da jučer nije bilo moguće dobiti komentar SDP-a na reisovu izjavu. Iako politički protivnici tvrde da je uređivačka politika FTV-a najbliža SDP-u, glasnogovornik stranke Damir Mašić nije imao što reći o zahtjevu za podjelu ove televizije na dva zasebna nacionalna kanala. Komentar na reisovu izjavu nismo uspjeli dobiti ni u SBB-u Fahrudina Radončića.

VL


Nema komentara

Anketa

Ustavi