RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Rezultati sastanaka sa Steinbergom i Moratinosom

Napisano 08.04.2010. 01:18
sm

Lideri sedam najjačih političkih stranaka U BiH razgovarali su danas sa zamjenikom američke državne tajnice Jamesom Steinbergom i španjolskim ministrom vanjskih poslova Miguelom Moratinosom. Evo što su bh.lideri izjavili nakon razgovora.

Ivanić: Sve što dira RS je nerealno

Nije bilo realno očekivati da se u ovom razdoblju bilo šta dogodi i promijeni te da će se lideri u BiH šest mjeseci prije izbora dogovoriti, kazao je nakon susreta sa zamjenikom američke državne tajnice Jamesom Steinbergom i Miguelom Moratinosom predsjednik PDP-a Mladen Ivanić.

Američko-europskoj delegaciji, Ivanić je rekao da je prije izbora bilo potrebno promijeniti Ustav BiH.

"Mislim da ćemo imati vrlo ozbiljnih problema s članstvom u Vijeću Europe. Već sljedećeg tjedna u BiH dolazi izvjestitelj koji će, nakon što se vidi da nema mogućnosti da se bilo šta napravi, siguran sam, tražiti da se po hitnoj proceduri obavi rasprava u Vijeću Europe o BiH. Već u rujnu, očekujem suspenziju izaslanstva BiH iz članstva", kazao je Ivanić.

Trenutna situacija je, smatra Ivanić, smiješna jer je međunarodna zajednica više zainteresirana za pozitivnu poruku iz BiH, nego domaći političari.

"Zamolio sam da se osigura bezvizni režim i da građani više nemaju problema kada je to u pitanju i nadam se da će to biti u lipnju", pojasnio je Ivanić.

Komentirajući izjavu Bože Ljubića o neophodnosti i realnosti teritorijalnog preustroja zemlje, Ivanić je kazao da je za njega, sve što dira u Republiku Srpsku, nerealno i nemoguće.

"To što je njemu nužno za mene je potpuno neprihvatljivo. Ne pada mi na pamet da pristanem na bilo kakvu promjenu Ustava BiH koja će značiti dodirivanje Republike Srpske", stav je Mladena Ivanića.

Izjave premijera RS-a Milorada Dodika o mirnom razdruživanju Ivanić vidi kao promjenu od referenduma do mirnog razdruživanja.

"Ranije je obećavao referendum i nezavisnost, a sad obećava mirno razdruživanje. Znalo se da od referenduma nema ništa kao što nema ništa ni od mirnog razdruživanja", izjavio je Ivanić.

Lagumdžija: Svi koji pričaju o odcjepljenju trebaju otići 3 listopada


 Nakon susreta sa zamjenikom državnog tajnikom SAD-a Jamesom Steinbergom i ministrom vanjskih poslova Španjolske Miguelom Moratinosom, predsjednik SDPBiH Zlatko Lagumdžija, novinarima je kazao da je ohrabljen činjenicom da su SAD i EU opredijeljen za jednstvenu BiH koja samo kao takva može ući u EU i NATO.

"Stav SDP-a o deklaraciji je odranije poznat", prokomentirao je Lagumdžija te dodao da očekuje da će početkom lipnja Sarajevo biti domaćin skupa, svojevrsnog nastavka razgovora iz Soluna i Zagreba kada je EU imala 15 članica. Tada je, pojasnio je Lagumdžija, jasno rečeno da je moguće da do 2007. EU ima 27 članica.

"Nadam se da će se taj sastanak dogoditi i da će BiH i zemlje regije dobiti šansu za novi početak", kazao je.

Lagumdžija je istakao da je na jutrošnjem sastanku predstavnicima američke i adminsitracije EU potvrđeno uvjerenje da je BiH u EU i NATO-u nešto što je apsolutno nepromjenljiv parametar američko-europskog partnerstva. "Kada će to biti i s kojim vodstvom to neće odlučivati SAD i EU", rekao je Lagumdžija.

Steinberg i Moratinos, kazao je opredijeljeni su za nastavak pružanja podrške BiH, ali o sudbini ove zemlje odlučivat će se na jedinom legalnom referendumu 3. listopada 2010. godine. "Svi oni koji pričaju o otcjepljenima, zaslužili su da odu 3. listopada", kazao je Lagumdžija.

Nakon sastanka s Lagumdžijom Steinberg i Moratinos susreli su se i  s premijerom RS-a i liderom SNSD-a Miloradom Dodikom.

Dodik: Nećemo da naši vojnici budu u sastavu turskog kontigenta

Sastanak je bio dobar i konstruktivan i na njemu smo još jednom saznali da interes SAD-a i Europske unije da podrže Bosnu i Hercegovinu na njenom euroatlantskom putu, kazao je premijer RS-a Milorad Dodik nakon sastanka s Jamesom Steinbergom i Miguelom Moratinosom.

BiH treba i jeste upućena u EU i na sastanku je to još jednom predočeno lideru SNSD-a. Dodik je potvrdio da je razgovarano i o odluci Suda za ljudska prava te vojnoj imovini.

"Steinbergu i Moratinosu sam ponovio stav SNSD-a da je potrebno hitno sjesti i donijeti odluku u dijelu koji se odnosi na etnička obilježja kandidata koja bismo preveli na brojčano obilježje", kazao je Dodik.

On smatra da je to moguće odmah riješiti i tako uskladiti odluku suda s Ustavom BiH. Isto tako Dodik tvrdi da RS ne koči rješavanje problema vojne imovine.

"Ono što smo mi ponudili a tiče se 69 vojnih objekata nije prihvaćeno i očigledno je da se to pitanje koristi za neke druge ciljeve", istakao je Dodik.

Novinarima je kazao da je dobio uvjeravanje da će BiH ipak u lipnju dobiti bezvizni režim.

Sa Steinbergom i Moratinosom razgovarao je i o učešću jedinica OSBiH u misiji u Afganistanu.

"Ponovio sam da mi nismo protiv slanja vojnika u Afganistan, ali jesmo itekako protiv toga da oni budu u sastavu turskog kontingenta imajući u vidu jednostrano navijačko raspoloženje Turske kada je u pitanju BiH", obrazložio je Dodik.

Komentirajući svoje izjave o mirnom razdruživanju Dodik je ponovio da stoji iza toga, ali samu u slučaju da se pokuša ukinuti ili umanjiti RS.

"BiH u daytonskom kapacitetu i njena cjelovitost za nas nije sporna, sporno je ono što oduzima nadležnosti RS-a", kazao je Dodik te dodao da se pridržavanjem Dejtona RS sve više udaljava od mogućnosti otcjepljenja.

"Ako nas tjerate da RS bude manja zbog euroatlantskog puta onda vam hvala na njemu", poručio je Dodik.

Čović: Pobijedit ćemo, a nećemo nikoga vrijeđati

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović sa Steinbergom i Moratinosom razgovarao je, kazao je, o trenutnoj situaciji u BiH  i koracima koji će biti poduzeti u preostalih šest mjeseci do izbora.

"Mi smo upoznali gospodu iz SAD-a i Španjolske što će biti naše aktivnosti i naglasili smo da u predizbornoj kampanji želimo kreirati jednu zdravu klimu bez vrijeđanja bilo koga po bilo kojem osnovu", kazao je Čović.

Kada je u pitanju Ustav BiH istakao je da je zamolio i dobio punu podršku za nastojanja da se odmah nakon izbora pristupi i izmjeni Ustava.

"Mi ne možemo više kalkulirati i ne možemo narednih 10 godina govoriti o Ustavu, kazao je Čović.

On je predstavnicima američke administracije i administracije EU kazao da očekuje pobjedu na izborima, odnosno ulazak u zakonodavnu i izvršnu vlast.

"Ovi sastanci nisu oni na kojima bismo trebali preuzeti neke obveze već o tome da se obavežemo napraviti bolju BiH", pojasnio je Čović.

Komentirajući Dodikove izjave o mirnom razdruživanju Čović je podsjetio da je predizborna kampanja već počela.

Ministar vanjskih poslova Španjolske Miguel Moratinos jasno mi je rekao da će u lipnju na sastanku u Sarajevu, na kojem će biti razgovarano o Europskoj uniji i zemljama zapadnog Balkana, biti službeno objavljeno da se BiH ukidaju vize, kazao je predsjednik SDA BiH Sulejman Tihić nakon susreta sa zamjenikom američke državne tajnice Steinbergom i španjolskim šefom diplomacije Moratinosom.

Tihić: Ukidanje viza u lipnju

Predsjednik SDABiH je sa Jamesom Steinbergom i Miguelom Moratinosom razgovarao i o ostalim pitanjima bitnim za BiH i njenu budućnost.

U razgovoru s njima Tihić je istakao da smatra da ovo nije dobro vrijeme da se razgovara o ustavnim promjenama.

"Svjedoci smo 2006. godine i činjenice da oni koji su potpisali travanjski paket, a koji su imali hrabrost praviti kompromise, nisu dobili izbore. Dobili smo takve opcije koje u posljednje četiri godine nisu ništa uradile", pojasnio je Tihić.

Predsjednik SDA kazao je da BiH ima lidere koji su pokazali da nisu spremni praviti kompromise.

"Zašto onda sada s njima nešto raditi. Sačekajmo izbore 2010. pa da onda oni koji dobiju legitimitet sjednu i razgovaraju", kazao je Tihić. Ipak, neke pozitivne stvari u BiH moguće je uraditi i prije izbora.

"Naprimjer, popis stanovništva, preostala pitanja u vezi  s Brčko Distriktom i pitanje državne i vojne imovine", pojasnio je Tihić.

SDABiH je, podsjetio je, spremna na rješavanje i pitanje Ustava BiH.

"U travanjskom paketu imamo odredbe koje otklanjaju diskriminaciju, pa i u butmirskom paketu, ali drugi nisu za to", istakao je.

Ljubić: Potrebno donijeti novi Ustav

Da bi BiH bila funkcionalna i sposobna  ispuniti sve reforme neophodne za pristup EU i NATO-u mi moramo donijeti novi ustav, kazao je novinarima nakon susreta s Jamesom  Steinbergom i Miguelom Moratinosom predsjednik HDZ 1990 Božo Ljubić.

Predstavnicima američke i administracije EU Ljubić je uručio deklaraciju s amandmanima za koje smatra da moraju biti ugrađeni da bi ustavna reforma bila potpuna.

"Reforma će biti potpuna samo onda kada dobijemo novi ustav s novom teritorijalnom i administrativnom organizacijom", smatra Ljubić.

BiH kakva je danas, mišljenja je predsjednik HDZ 1990, je nefunkcionalna i nestabilna prvenstveno zbog neravnopravnog položaja njenih konstitutivnih naroda.

"Da budem konkretan pozicija hrvatskog naroda je neravnopravna na svim razinama", pojasnio je Ljubić.

Teritorijalna reorganizacija, kazao je Ljubić, značila bi potpuno transformaciju oba entiteta.

"Mislim da je to neophodno uraditi. Prije izbora je nemoguće ali nakon njih je i potrebno i realno", ustvrdio je Ljubić.


Nema komentara

Anketa

Ustavi