RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Rijeka vjernika u Deževicama se molila Gospi Snježnoj

Napisano 05.08.2018. 23:33

Deževice su ovih dana ponovno oživjele. Uoči i na blagdan Gospe Snježne, zaštitnice Župe putevi brojnih Deževićana koje su rat ali i teška poratna svakodnevica rasuli po svijetu, vodili su u rodni kraj. Zajedno s vjernicima iz okolnih te brojnih drugih župa središnje Bosne, ali i Hercegovine iz koje je na patron župe u Deževice stiglo 50-ak članova Udruge Hum, te brojnih hodočasnika, u Deževice se slila rijeka vjernika koji su došli moliti za zagovor Gospe Snježne. 

„Dobrodošli u svoj drugi dom, u zagrljaj majci, jer gdje čovjek ugodnije osjeća, nego u majčinu krilu i zagrljaju“, riječi su koje je vjernicima, a napose Deževićanima rasutim po svijetu uputio don Marin Marić, deževički župnik. A da Deževićani vole svoj rodni kraj i pomažu mu dokazuju i Lidija i Zlatko Puljić, bračni par koji je Župi darovao zavjetnu sliku Gospe Snježne, piše Večernji list BiH.

Rad je Ante Mamuše, akademskog slikara iz Novog Travnika, a urađena je prema slici Gospe Snježne koja je u proteklom ratu zajedno sa župnom crkvom ali i domovima vjernika uništena. Zlatko je rodom iz Deževica, Lidija iz Gruda, župe Sovići. Žive u Njemačkoj, ali rado pomažu obnovu crkava u cijeloj BiH. Tako je i zavjetna slika Gospe Snježne samo jedan od njihovih brojnih darova župi Deževice u kojoj su prije nekoliko mjeseci sagradili i kuću.

„Jednostavno raduje nas što možemo pomoći i to nas ispunjava. Ovo je jedan prekrasan kraj i za mene koja sam rodom iz Hercegovine. Zapravo sve su to naša lijepa mjesta i župe koje volimo i rado pomažemo“, kazala nam je Lidija Puljić. Zavjetnu sliku Gospe Snježne blagoslovio je mons. dr. Pavo Jurišić, kanonik stolnog kaptola vrhbosanskog, koji je uz župnike Kreševskog dekanata prevodio središnje misno slavlje na blagdan zaštitnice župe.

Mons. Pavo Jurišić vjernike je podsjetio na legendu o nastanku imena Gospe Snježne. „Zapravo je riječ o jednoj Majci Božjoj koja se ukazala rimskom plemiću Ivanu i rekla da joj sagradi crkvu na jednog od rimskih brežuljaka na kojemu će 05. kolovoza pasti snijeg. To je tadašnji poglavar Katoličke crkve i učinio, a Gospa Snježna nazvana po snijegu kao simbolu čistoće i nevinosti, u BiH se slavi u dvije župe.

Jedna od njih su Deževice“, kazao nam je mons. Pavo Jurišić.  Vjernicima okupljenim na proslavi Gospe Snježne u Deževicama poručio je da nebesku zaštitnicu ove župe mole za odabir pravog puta koji će im pomoći sačuvati ono što su im njihovi pretci ostavili.

 „Nemojmo nikad zaboraviti žrtve naših očeva i djedova koje su utkane u ovu naš prelijepi kraj i domovinu“, naglasio je mons. Pavo Jurišić. Inače, duhovna priprava za proslavu blagdana Gospe Snježne, započela je bogatim duhovnim program koji je počeo dan ranije, misom uočnicom koju je predovdio vlč. Vlado Vrebac, župnik u Bijelom Brdu kod Dervente.

Petu godinu za redom, uslijedio je Križni put od župne crkve do svetišta Sv. Jakova kojeg godišnje pohodi nekoliko desetina tisuća vjernika i hodočasnika. Njima zahvaljujući kao i Deževićanima koji svaku priliku koriste za posjet rodnoj grudi, Deževice uz zaštitnicu župe Gospu Snježnu, ožive i mladim nedjeljama, posebice od proljeća do jeseni, prkoseći tako svima onima koji su mržnjom i nasiljem u proteklom ratu željeli izbrisati svaki trag postojanju vjernika katolika u ovoj drevnoj župi koja se smjestila na obroncima planine Inač, a koja teritorijalno pripada općini Kreševo. Proslava zaštitnice župe nastavila se u crkvenom dvorištu uz pučke pjesme i plesove.


Nema komentara

Anketa

Ustavi