RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Safet Softić: Odnos Hrvatske prema BiH je neprijateljski

Napisano 10.12.2018. 23:43

Visoki dužnosnik Stranke demokratske akcije (SDA) Safet Softić, koji je i zastupnik u Zastupničkom domu parlamenta BiH, ustvrdio je u ponedjeljak kako se Hrvatska sada ponaša gotovo neprijateljski prema Bosni i Hercegovini dodajući kako u tome "prednjači" predsjednik hrvatske vlade Andrej Plenković.

"U čitavoj priči prednjači premijer Plenković koji pokazuje jedno potpuno novo lice u odnosu koji je ranije imao prema BiH. On ustvari pokazuje nešto što zaista nije prijateljsko", kazao je Softić koji obnaša dužnost potpredsjednika najveće bošnjačke stranke u BiH u izjavi za regionalnu televiziju N1, prenosi Hina.

Softić je ustvrdio kako su netočne tvrdnje hrvatskog premijera da je izborom Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH narušena bit Daytonskog sporazuma.

Kazao je kako se u BiH "ne događa ništa što je protuzakonito" niti se, kako po Softićevoj interpretaciji to vidi Plenković, "izigrava duh Daytona" .

Potpredsjednik SDA je kazao da, čak i ako bi se pozorno birale riječi, može ustvrditi da Hrvatska "vodi diplomatski rat protiv BiH".

"Ono što možemo slušati kada je u pitanju odnos Hrvatske prema Bosni i Hercegovini, pogotovo u zadnje vrijeme, neposredno prije i poslije izbora, jest jedan udar na Bosnu i Hercegovinu, koji vjerojatno može objasniti one Čovićeve izjave prije izbora 'ukoliko se ne usvoji izborni zakon – pristupit ćemo planu B'. Ja vjerujem da je taj plan B sadržan u reakciji Republike Hrvatske u odnosu na BiH, ukoliko Čović ne bude izabran za člana Predsjedništva BiH", ocijenio je Softić koji slovi za bliskog suradnika predsjednika SDA Bakira Izetbegovića.

Prema Softićevu tumačenju Hrvatska trenutačno svojim političkim, obavještajnim i drugim angažiranjem zapravo pokušava u BiH napraviti destabilizirajuće stanje koje bi dovelo do toga "da se nešto u mutnome ulovi" i da dođe do korjenitih promjena kada je u pitanju stanje u BiH.

Upozorio je kako u  BiH ima puno stvari kojima su zbog postojećeg ustavnog ustroja nezadovoljni Bošnjaci, Bosanci i predstavnici drugih naroda pa se ne može izolirano promatrati samo pitanje načina izbora hrvatskog člana Predsjedništva BiH i popune Doma naroda.

"Stoga sam iznenađen reakcijom Republike Hrvatske i pozivam ih da doista prestanu s ovim udarima na Bosnu i Hercegovinu. Ono što očekujemo od Hrvatske jest da će Hrvatska biti najbolji susjed BiH kojoj će pomoći na europskom putu", poručio  je Softić u ime najveće bošnjačke stranke u BiH.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić optužio je ranije u ponedjeljak Hrvatsku da dovodi u pitanje suverenitet BiH ističući kako na takav način nije moguće graditi dobrosusjedske odnose za koje se vlada u Zagrebu zalaže.

"Dobrosusjedski odnosi između BiH i Hrvatske trebaju biti temeljeni na međusobnom uvažavanju i povjerenju nakon čega se mogu otvoriti sva pitanja o kojima kao susjedi trebamo razgovarati. Međutim, ovo što radi Hrvatska prema BiH nije dobro, takva aktivnost poništava međusobno povjerenje i duboko zalazi u negiranje suvereniteta Bosne i Hercegovine, kroz negiranje njene suverene vlasti izabrane na izborima", izjavio je Komšić za regionalnu televiziju N1.

Bio je to njegov komentar istupa premijera Andreja Plenkovića u kojem je on u subotu problematizirao Komšićev izbor za hrvatskog člana Predsjedništva BiH i potvrdio kako neće odstupiti od zalaganja za prava Hrvata u BiH.

"Hrvatska politika u vanjskopolitičkom smislu ovu temu neće pustiti. Dok sam ja predsjednik vlade mi je nećemo pustiti", kazao je Plenković ističući da Hrvatska neće odustati od zaštite interesa hrvatskog naroda u BiH.

On je odbacio i tvrdnje trojice bivših visokih predstavnika međunarodne zajednice u BiH Carla Bildta, Paddyja Ashdowna i Christiana Schwarz-Schillinga da se Hrvatska miješa u unutarnja pitanja BiH.


Nema komentara

Anketa

Ustavi