RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Sarajevski Hrvati mole pod zemljom

Napisano 31.10.2010. 10:01

U župi svetog Franje Asiškog u naselju Dobrinja u Sarajevu misa se i danas služi u podzemlju, zbog čega vjernici pate od klaustrofobije

Misa u atomskom skloništu

Sarajevski Hrvati mole pod zemljom

Jedna od najmlađih sarajevskih župa - sv. Franje Asiškog na Dobrinji koja je osnovana 1997., jedinstvena je u BiH po tomu što se mise održavaju u jednoj od prostorija atomskog skloništa, a u sklopu crkve djeluje i pučka kuhinja HKO-a Kruh sv. Ante.

Idu u druge župe na misu

Upravo zbog neprikladnog prostora koji vjernike podsjeća na strahote nedavnog rata, mnogi od njih radije odlaze u druge sarajevske župe na misu. Prema riječima fra Petra Karajice, mnogi vjernici pate od klaustrofobije i čim uđu podzemni prostor skloništa, osjećaju tegobe koje se manifestiraju napadima gušenja.

Nadu u bolju budućnost župe na Dobrinji ulijeva i početak gradnje crkve. Zemljište za gradnju te potrebne suglasnosti od Općine Novi grad su dobili. Prije tjedan dana počeli su i prvi radovi, već je izlivena i prva ploča u temelj, što znači da je i službeno započela realizacija projekta kojim će župljani ove sarajevske župe prvi put imati crkvu i mjesto uistinu prikladno za bogoslužje. Kada je u pitanju početak gradnje crkve, fra Petar Karajica nam je potvrdio da je u međuvremenu došlo do izmjene projektne dokumentacije.

Sarajevo-1B

- Nedavno smo kontaktirali s arhitektom Ivanom Štrausom zbog izmjena projekta. Naime, kada sam došao na župu zatekao sam projekt iz 2004. godine koji je uključivao gradnju velike kripte ispod crkve. Držim da je nepotrebno u ovom području graditi kriptu, jer bi nam ti radovi uzeli prilično vremena, a i dodatnih materijalnih troškova. Stoga smo odlučili graditi crkvu bez kripte. Promjenom tog projekta inzistirao sam da se u sklopu župnog ureda, koji će se naslanjati na crkvu, napravi dio koji će služiti kao pučka kuhinja Kruha sv. Ante, jer ova župna zajednica od početka rata djeluje karitativno. Drugim riječima, to znači da će pučka kuhinja nastaviti djelovati i nakon završetka izgradnje crkve. Trenutačno ova kuhinja ima 230 korisnika svih nacionalnosti, pojašnjava fra Petar Karajica.

Sarajevo-1A

U 285 katoličkih obitelji ove župe trenutačno, kako kaže fra Petar Karajica, živi oko sedamsto vjernika. U župi je prošle godine kršteno troje djece, vjenčanja nije bilo, a devet je župljana umrlo. Podaci su to dobiveni nakon posljednjega blagoslova stanova. No, procjenjuje se da je u župi još 20-ak obitelji koje se iz različitih razloga jednostavno nisu prijavile za blagoslov.

Kada je župa osnovana, 1997. godine, ovdje je bilo između 1200 i 1300 vjernika. Istina je da se njihov broj tijekom ratnih zbivanja poprilično smanjio, ali je i istina da posljednjih godina broj vjernika stagnira, ima ih oko 700 i većinom su starije osobe. No, prema kazivanju župnika fra Petra Karajice, u posljednje vrijeme se doseljavaju i mlađe obitelji s djecom, zbog povoljnosti kupnje stana, čija je cijena u odnosu na one u središtu Sarajeva manja. S druge strane, ljudi su ovdje našli posao i došli živjeti s obitelji te se nadam da bi se župa u budućnosti mogla zapravo i povećati, kaže fra Petar Karajica.

Na međuentitetskoj crti

Inače, župa sv. Franje Asiškog po još mnogo čemu je zanimljiva. Naime, osim što njezina lokacija simbolično podsjeća na naziv jedne prijeratne TV serije "Bolnica na kraju grada", župa se nalazi i u neposrednoj blizini takozvane međuentitetske crte koja dijeli Sarajevo od Istočnog Sarajeva.
- Dobrinja je potpuno moderno naselje sa svom pratećom infrastrukturom koja osigurava sve uvjete za solidan život svakog čovjeka. U našoj župi je i Franjevačka teologija te župljanima treba dodati još 100-tinjak profesora i studenata koji tu žive i djeluju. Isto tako, u blizini je i Starački dom u kojemu je trenutačno smješteno i 70 Hrvata katolika, kaže fra Petar Karajica, župnik sarajevske župe sv. Asiškog na Dobrinji, te u šali dodaje kako je u neposrednoj blizini i poznati zatvor Kula.

| VL | HB.ogr |


Nema komentara

Anketa

Ustavi