RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

"SDA i druge bošnjačke stranke pokušavaju transformirati BiH u centraliziranu unitarnu državu"

Napisano 01.11.2018. 23:21

Republika Srpska (RS) uputila je svoje izvješće Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija, priopćeno je iz entitetske vlade.

- Ovo izvješće je dvadeseto po redu koji RS, kao potpisnica svih aneksa koji čine Daytonski sporazum, podnosi Vijeću Ujedinjenih nacija, na svakih šest mjeseci, već deset godina – podsjećaju iz entitetske vlade.

Materijal koji su ovaj put uputili sastoji se iz dva dijela. Prvi dio je Dvadeseti izvještaj RS-a Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija, kojem se pruža osvrt na izbore u Bosni i Hercegovini i pitanja u proteklom periodu.

-Drugi i naročito pažnje vrijedan dio je specijalni izvještaj Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija pod nazivom Subverzija daytonskog sustava – dodaje se u priopćenju iz entitetske vlade, koja je danas i prihvatila taj dokument.

U dijelu koji se odnosi na rezultate osmih općih izbora u BiH od potpisivanja Daytonskog sporazuma, navodi se da su glasači u RS dali sadašnjoj vladajućoj koaliciji “nepogrešiv mandat da formira vladu na osnovu stavova i ciljeva na kojima se kandidirala, uključujući punu primjenu Aneksa 4. Dejtonskog sporazuma - Ustava BiH”.

-Uvjerljiva pobjeda koalicije, uz to, mora biti shvaćena kao suprotstavljanje pokušajima stranog uplitanja u izbore u BiH. Izbor Šefika Džaferovića na funkciju bošnjačkog člana Predsjedništva BiH veoma je uznemirio Srbe, te predstavlja izrugivanje vladavini prava i pomirenju, pošto je dokazano povezan sa ratnim zločinima odreda El mudžahid. Izbor hrvatskog člana Predsjedništva BiH - rezultat za žaljenje - pokazuje zašto je esencijalno da svakom konstitutivnom narodu, uključujući Hrvate, bude omogućeno da biraju svog predstavnika u Predsjedništvu BiH. Reforme su nužne i radi izvršenja odluke Europskog suda za ljudska pravda iz 2009. godine u predmetu Sejdić-Finci – tvrdi se u izvještaju RS-a Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija.

Naglašena je spremnost tog bh.entiteta da radi sa svim akterima u BiH zarad bolje budućnosti u pogledu pitanja koja su bitna za sve narode. Tu spadaju europske integracije, vraćanje demokratskih izbora u Mostar, reforma pravosuđa, pravična i istovjetna istraga i procesuiranje ratnih zločina i borba protiv terorizma.

-Izražena je želja Vlade RS-a, s obzirom na to da se približava novi mandat, da gradi tješnje odnose sa svim zainteresiranim stranama u međunarodnoj zajednici. RS posebno očekuje da sa novim američkim veleposlanikom radi na izgradnji snažnijih odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama na osnovu uzajamnog poštovanja Daytonskog sporazuma i međunarodnog prava – stoji u izvješću koji se tiče izbora i prilika u proteklom periodu.

U specijalnom izvješću, nazvanom Subverzija dejtonskog sustava, u dijelu I tog specijalnog izvješća govori o „prirodi političke i pravne strukture daytonskog sporazuma“.

Objašnjava se kako je ova struktura pažljivo zamišljena tako da odrazi stvarnost u BiH i sve što je nužno za održiv mir.

Kroz Ustav BiH, Daytonski sporazum dao je konsociacijski model vlasti u kojem tri konstitutivna naroda dijele vlast.

Ustav BiH koji uvodi različite mehanizme zaštite dva entiteta i tri konstitutivna naroda u BiH, rezultat je delikatnog kompromisa, koji je bio neophodan kako bi se osigurala stabilnost i demokratska vlast.

U dijelu II se govori o sustavnom nepoštovanju daytonske strukture, „SDA i druge bošnjačke stranke odbijaju poštovati daytonsku strukturu BiH i nastoje pomoću nezakonitih postupaka međunarodnog visokog predstavnika postepeno ali sigurno transformirati BiH u centraliziranu unitarnu državu. Protupravna centralizacija vlasti u Sarajevu dovela je do disfunkcionalne BiH, gdje je maksimalno povećan broj spornih odluka koje je bilo potrebito donijeti na nivou BiH.“

U dijelu VII ovog izvješća se kaže: „centralizacija i dominacija  SDA podriva sigurnost i stabilnost BiH. Politike i postupci SDA tijekom i nakon rata učinili su BiH utočištem za džihadiste. Uz to lideri SDA i drugih bošnjačkih stranaka prijete nasiljem kao odgovor na politička neslaganja“, stoji u izvješću koje je Republika Srpska poslala Vijeću sigurnosti UN-a.


Nema komentara

Anketa

Ustavi