RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

SDP BIH PROTIV ODLUKE USTAVNOG SUDA: Narodi nisu izborne jedinice!

Napisano 12.09.2017. 23:21

Veleposlanik Italije u Bosni i Hercegovini Nicola Minasi, kojeg je u nastupnu posjetu primio predsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDPBiH) Nermin Nikšić, izrazio je interes za način i rad SDP-a u političkom sustavu BiH te za stav ove stranke o reformi Izbornog zakona i pripreme SDP-a za opće izbore sljedeće godine.

Nikšić je na početku razgovora s Minasijem istakao da je BiH ima kompliciran politički sustav, koji kao rezultat ima nazadovanje države u skoro svim segmentima.

- Ne možete očekivati od sustava koji ima 14 vlada u državi da funkcionira na način kako je to riješeno u zemljama regije ili Europske unije. U takvoj situaciji nije moguće razvijati ekonomiju i gospodarstvo, jer komplicirane procedure odbijaju strane investitore. Osim toga, BiH je jedna od rijetkih zemalja u svijetu gdje možete smijeniti vladu, ali nemate mogućnost raspisivanja vanrednih izbora - kazao je predsjednik SDP-a.

Upravo zbog ovakve situacije, dodao je, SDP je već počeo s izradom svog Izbornog programa, u kojem će, kaže, predstaviti realna i ostvariva rješenja koja će ponuditi rasterećenje gospodarstvenika i poslodavaca, reformu MIO Fonda, bolji zdravstveni sustav, nastavak izgradnje autoputeva i ostale infrastrukture…

- Bolje je da se natječemo u stvarima koje će donijeti bolji život građanima BiH, umjesto da se natječemo u tomu tko je veći Bošnjak, Hrvat ili Srbin - kazao je Nikšić i dodao kako će se SDP nastaviti zalagati za tehničke izmjene Izbornog zakona u smislu uvođenja elektronskog glasanja.

Podvukao je da je SDP protiv izmjena Izbornog zakona koje predlaže Hrvatska demokratska zajednice (HDZ), jer su te izmjene u suprotnosti s europskom legislativom i uvode dodatnu diskriminaciju, odnosno, kako je rekao, HDZ od naroda želi napraviti nove izborne jedinice.

Poručio je da će SDP sigurno biti dio rješenja po pitanju izmjene Izbornog zakona, ali da te izmjene moraju biti temeljene na presudama Suda u Strasbourgu u slučajevima Sejdić-Finci i Zornić-Pilav, čime bi se ispoštovala i presuda Ustavnog suda BiH, priopćili su iz SDP BiH.

Podsjećamo, Ustavni sud je u presudi iz prosinca 2016. kao i objašnjenju odbijanja veta Bošnjaka iz srpnja 2017., izričito rekao da narodi JESU izborne jedinice pri izborima za Dom naroda. Ispod citiramo najvažnije dijelove odluke suda:"

Donosimo izvatke iz odluke Suda iz prosinca kojom je ukinut stari Izborni zakon, kao i objašnjenja odbijanja veta Bošnjaka koje je dao sud najnovijoj odluci u srpnju ove godine:

1. Ustavni sud: “Predloženo rješenje, slijedeći načela iz Ustava BiH i Izbornog zakona, te opće načelo demokracije da jedan narod drugom narodu ne bira predstavnike, na drugačiji način regulira samo proceduru izbora članova Predsjedništva BiH iz FBiH.”

2. Ustavni sud: “Prema jurisprudenciji Ustavnog suda, efektivno sudjelovanje konstitutivnih naroda u procesu donošenja političkih odluka, u smislu sprečavanja apsolutne dominacije jedne skupine nad drugom, predstavlja vitalni interes svakog konstitutivnog naroda.”

3. Ustavni sud: “Ustavni sud podsjeća na to da je u Odluci broj U 23/14 istakao da Dom naroda Parlamenta FBiH predstavlja dom konstitutivnih naroda, a ne dom kantona kao federalnih jedinica od kojih se sastoji Federacija BiH. Osnovna funkcija Doma naroda je zaštita konstitutivnosti naroda. Stoga, pravo na demokratsko odlučivanje koje se ostvaruje legitimnim političkim predstavljanjem mora biti utemeljeno na demokratskom izboru izaslanika u Dom naroda FBiH onog konstitutivnog naroda koji predstavlja i čije interese zastupa”


Nema komentara

Anketa

Ustavi