RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

SDP: Klub Bošnjaka treba hitno sazvati sjednicu jer Hrvati opstruiraju provođenje Bajramskog sporazuma!

Napisano 26.06.2018. 23:31

Klub izaslanika iz reda bošnjačkog naroda još uvijek nije uputio zahtjev za sazivanje izvanredne sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH, na kojoj bi bio razmatran Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata PFBiH. Razlog što zahtjev nije upućen još uvijek nije poznat.

Prije šest dana Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je Zakon o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH koji su predložili klubovi zastupnika SDA, SBB-a, SDP-a, DF-a i Naše stranke, piše Klix.

Riječ je o zakonskom rješenju koje bi trebalo omogućiti implementaciju rezultata listopadskih parlamentarnih izbora, odnosno zakonu koji tretira odluku Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića.

Iako su do održavanja Općih izbora u BiH ostala samo četiri mjeseca, federalnim parlamentarcima se izgleda ne žuri da usvoje ovaj zakon. Naime, predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta FBiH Lidija Bradara još uvijek nije zakazala sjednicu entitetskog organa zakonodavne vlasti, a Klub izaslanika iz reda bošnjačkog naroda još uvijek nije ni uputio zahtjev za sazivanje izvanredne sjednice.

Ukoliko se uzme u obzir da HDZ BiH može na nekoliko načina blokirati donošenje ovog zakona, poput pokretanja zaštite vitalnog nacionalnog interesa ili odbijanjem predsjednika FBiH Marinka Čavare (HDZ) da potpiše ukaz o proglašenju zakona, s pravom se postavlja pitanje zbog čega se odugovlači pri sazivanju sjednice.

Izaslanik u Domu naroda Parlamenta FBiH Aner Žuljević kazao je za Klix da je razočaran što izaslanici još uvijek nemaju nikakvih zvaničnih informacija vezanih za zakazivanje sjednice na kojoj bi razmatrali Zakon o izbornim jedinicama i broju mandata FBiH.

"Radi se o veoma bitnom zakonu koji je prema mom mišljenju trebalo razmatrati već ovog tjedna. Svaki dan odgađanja dovodi u pitanje mogućnost da se zakon usvoji na vrijeme. Ne znam kome je to u interesu. Nama iz Kluba SDP-a nije i tražimo od rukovodstva Doma naroda da što hitnije zakaže sjednicu", rekao je Žuljević.

Kako kaže, ako rukovodstvo Doma naroda PFBiH neće da zakaže sjednicu, onda očekuje od Kluba Bošnjaka da pokrene proceduru za izvanrednu sjednicu.

"Poznato je da Klub Srba nije popunjen u potpunosti u skladu s Ustavom FBiH. Tako da jedino Klub Bošnjaka može podnijeti formalno ispravan zahtjev za izvanrednu sjednicu, s obzirom na to da je jasno da HDZ neće dozvoliti da se to uradi putem Kluba Hrvata. Poznato je koja stranka ima potpunu kontrolu nad Klubom Bošnjaka i na njima je najveća obveza i odgovornost da to urade", zaključio je Žuljević.


Nema komentara

Anketa

Ustavi