RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

SIP odobrio samo liste HSS s potpisom Ljiljane Lovrić

Napisano 09.07.2010. 09:09

HSS-NHI

SIP odobrio samo liste HSS s potpisom Lj. Lovrić

Središnje izborno povjerenstvo odbilo prihvatiti liste koje su dostavili Ante Čolak i Drago Džambas jer priznaje samo odluke Općinskog suda u Sarajevu

Središnje izborno povjerenstvo (SIP) jučer je donijelo jednoglasnu odluku prema kojoj nije prihvatilo liste za izbore koje su ovjerili niži stranački dužnosnici Hrvatske seljačke stranke – Nove hrvatske inicijative (HSS-NHI) Ante Čolak i Drago Džambas nego isključivo liste koje je potpisala predsjednica ove stranke Ljiljana Lovrić. Ovakav rasplet Večernji list BiH već je najavljivao jer se u Izbornom zakonu BiH isključivo ovlasti za predaju ovjerenih lista daju predsjedniku stranke, a ne naknadno upisanim osobama.

Odluka SIP-a
U priopćenju izdanom nakon sjednice SIP-a navodi se kako je utvrđeno da je politička stranka HSS-NHI dostavila dio kandidacijskih listi koje nije potpisao predsjednik stranke, kako je to propisano zakonom.
“Zbog tog formalno-pravnog razloga SIP BiH je zaključio da se političkoj stranci HSS-NHI ostavi rok od dva dana da taj nedostatak otkloni”, navode iz SIP-a To praktično znači da će se predsjednici Lj. Lovrić vratiti manjkave liste koje su dostavili nedavno izabrani zamjenik predsjednika stranke Čolak i dopredsjednik Drago Džambas. Kako se doznaje, upravo je Džambas potpisao sporne liste koje je SIP odbio prihvatiti. Iako je sukob između dijela stranke HSS-NHI, koji je pod vodstvom predsjednika Glavnog odbora Krešimira Zubaka navodno smijenio predsjednicu Ljiljanu Lovrić, a zatim je i izbacio iz članstva, već odavno dosegnuo usijanje, očekuje se postizanje kompromisnog dogovora. U suprotnom, na izbore će HSS-NHI izaći samo u trima županijama za koje je liste dostavila predsjednica stranke Ljiljana Lovrić. Predsjednica ove stranke najavila je da je spremna na dogovor, no ne i sa stranačkim pučistima kako je nazvala dio stranke koji je izazvao raskol.

Kratak rok
Istodobno, pak, skupina oko Zubaka i Čolaka zamjerila je Lj. Lovrić što je potpisala strateški sporazum s HDZ BiH. Sukob i pokušaj eliminiranja Lj. Lovrić već se odrazio na poziciju HSS-NHI. Valja reći i da se jučer neposredno pred donošenje očekivane odluke SIP-a oglasio dio stranke koju predvode Zubak i Čolak. U priopćenju uopće nisu spomenuli odluke Općinskog suda u Sarajevu koji je potvrdio da Lj. Lovrić ostaje predsjednica stranke unatoč odlukama određenih stranačkih tijela. Oni smatraju da bi za Izborno povjerenstvo trebale biti bitne odluke stranačkih tijela, a ne nadležnih sudova! /HSS-NHI/VL/


Nema komentara

Anketa

Ustavi