RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Sjećanje: Vinko Šamarlić

Napisano 09.06.2011. 11:31
Vinko Šamarlić

Vinko Šamarlić je rođen 8. ožujka 1964. godine u Ckvici kod Zavidovića. Osnovnu školu je završio u Zavidovićima, a potom dolazi u Sarajevo gdje pohađa Srednju policijsku školu. Po završetku škole prvo se zapošljava kao policajac, da bi 1985. godine došao u Specijalnu jedinicu gdje postaje komandir borbene jedinice sa činom kapetana.

Paralelno sa ovim aktivnostima Vinko Šamrlić bio je istaknuti džudista sarajevskog Judo kluba Željezničar. Osvojio je brojne medalje te je postao reprezentativac BiH.

Vinko Šamarlić je poginuo 9. lipnja 1992. godine u obrani Sarajeva. Iako je poginuo u prvim danima Opsade sjećanje na Vinka Šamarlića i danas je živo. To ne čudi obzirom da se radi o jednoj od istinskih legendi grada Sarajeva i države BiH. Osim što se radilo o vrhunskom sportisti i neustrašivom borcu, Vinka Šamarlića svi, a posebno oni koji su ga osobno poznavali, pamte kao izuzetnog čovjeka. O tome najbolje svjedoči slijedeća priča.

Vinko Šamarlić je bio istaknuti član Judo kluba Željezničar iz Sarajeva. Početkom agresije na BiH on je već imao osvojenu olimpijsku normu što je značilo da je ispunjavao osnovnu predispoziciju za odlazak na Olimpijske igre koje su se 1992. godine održavale u Barceloni. Čak je imao i saglasnost vojnih vlasti da se umjesto borbi na prvim linijama obrane Sarajeva može posvetiti pripremama za olimpijske igre.

Unatoč svemu on se odlučio ostaiti sa svoji suborcima iz Specijalne jedinice MUP BiH – Odred Bosna. Borili su se na najkritičnijim mjestima, a ne bez razloga su još od prvih dana osvojili simpatije svih građana ulijevajući im sigurnost i nadu u pobjedu. U jednoj od bici, upravo dan prije odlaska naše ekipe na Olimpijske igre u Barceloni poginuo je Vinko Šamarlić.

Bio je to drugi specijalac koji je, nakon pogibije Ozrenka Mandića – Buce, položio svoj život u obrani Sarajeva. Za Vinka Šamarlića njegovi prijateli kažu da je “duhom i tijelom, sposobnošću i hrabrošću, dobrotom i odanošću bio primjer bosanskog specijalca.” Posthumno je odlikovan i “Zlatnom policijskom zvijezdom”, “Medaljom za hrabrost” i “Ordenom zlatnog grba sa mačevima”. Građani opsjednutog Sarajeva duguju mu sjećanje…

“Zahvaljujući Vinku i istinskim patriotama kakav je i sam bio Bosna i Hercegovina je opstala kao i grad Sarajevo u kojem je Vinko živio i za koji je dao svoj mladi, junački život. Bio je izvanredan sportista i neustrašivi borac.”, riječi su Branislava Crnogorca, selektora Judo reprezentacije BiH.

U znak sjećanja na herojstvo Vinka Šamarlića jedna od sarajevskih ulica nosi njegovo ime, a pokrenut je i memorijalni Judo turnir koji tradicionalno organizira JK Željezničar.

sarajevo.co.ba


Nema komentara

Anketa

Ustavi