RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Skupština RS-a odbacila Inzkove odluke, referendum kada se osiguraju uvjeti

Napisano 29.12.2009. 09:01

Umjesto jedinstvenih zaključaka svih poslaničkih klubova, usvojeni su i zaključci SNSD-a i DNS-a da se raspiše referendum nakon usvajanja novog zakona o referendumu.
 
U zaključcima ovih poslaničkih klubova navodi se i da Narodna skupština RS-a smatra da je neophodno obaviti odgovarajuće pripreme za nesmetano i svrsishodno neposredno izjašnjavanje građana u skladu s odredbama Ustava RS-a.
 
U tom cilju Narodna skupština RS-a zadužuje Vladu da predloži potrebne izmjene i dopune Zakona o referendumu ili tekst novog zakona kojim će predvidjeti rješenja u skladu s evropskim standardima i praksom za lično izjašnjavanje građana.
 
Nakon što stupi na snagu novi ili izmijenjeni zakon o referendumu, Narodna skupština RS-a stavit će na dnevni red raspravu o raspisivanju referenduma i moguća referendumska pitanja.
 
U cilju osiguranja uvjeta za provođenje referenduma, entitetski parlament zatražit će od Centralne izborne komisije BiH da mu budu dostupni birački spiskovi građana po općinama u RS-u.
 
Ovim zaključcima građani RS-a izjašnjavali bi se samo o posljednjim odlukama visokog predstavnika o produženju mandata stranim sudijama i tužiocima u Sudu i Tužilaštvu BiH koji rade na predmetima ratnih zločina, a ne, kao što je to opozicija u RS-u u svojim zaključcima zahtijevala, i o svim dosadašnjim odlukama visokih predstavnika, koje su, smatraju, štetne po RS, o ulasku BiH u NATO i o ustavnim promjenama.
 
Prethodno je predsjednik Narodne skupštine RS-a saopćio da i pored skoro dvosatnih konsultacija poslanički klubovi nisu uspjeli da usaglase zajedničke zaključke u vezi s današnjom tačkom posebnog skupštinskog zasjedanja.
 
U završnoj riječi potpredsjednik Vlade RS-a Anton Kasipović rekao je na to da Vlada, kao predlagač sazivanja sjednice, ostaje pri svojim stavovima.

 

fena


Nema komentara

Anketa

Ustavi