RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Slaven Bevanda napustio HDZ 1990

Napisano 28.04.2014. 18:35
Slaven Bevanda napustio HDZ 1990

Slaven Bevanda, član Predsjedništva HDZ 1990, podnio je danas ostavku te napustio stranku zbog, kako navodi, ''učestalih kršenja odredbi Statuta HDZ 1990 od strane predsjednika i najvišeg rukovodstva stranke, te donošenja odluka koje su u suprotnosti s temeljnim demokratskim procedurama''.

Bevanda, u obrazloženju podsjeća kako je HDZ 1990 utemeljen zbog toga što je vodstvo HDZ-a BiH napustilo svoj program, kršilo Statut, vodilo nedemokratsku politiku u interesu određenih skupina i pojedinaca, a ne hrvatskog naroda u BiH.

''Mada nikada nisam bio član HDZ BiH, smatram da je sadašnje vodstvo HDZ 1990, nastavilo baštiniti tu tradiciju, te da je u cijelosti napustilo svoj program, da krši Statut i vodi nedemokratsku politiku u interesu određenih skupina i pojedinaca'', navodi u obrazloženju ostavke Bevanda te kao primjer je naveo ''neovlašteno zaključivanje Sporazuma o integriranju s Hrvatskim narodnim savezom''.

''Zgrožen sam načinom donošenja odluka na 16. sjednici Predsjedništva stranke o tzv. izbacivanju članova stranke, te pokretanju stegovnih postupaka protiv članova Predsjedništva, bez da je istima omogućena bilo kakva mogućnost da iznesu svoju obranu ili da bar znaju tko ih i zašto optužuje, čime je Predsjedništvo teško povrijedilo odredbe Statuta i valjda prvi put od prestanka 'mračnih vremena' nekome uskratilo temeljno ljudsko pravo - pravo na obranu i pravičan postupak'', navodi Bevanda.

Dodao je kako, kao član stranke iz Mostara, osuđuje donošenje odluke o raspuštanju najsnažnije stranačke organizacije Gradskog odbora HDZ 1990 Mostar, kao i korištenje vulgarnih uličnih termina (izbacivanje) u službenim priopćenjima stranke.

''S obzirom da se ovakvim nedemokratskim ponašanjem krše temeljna ljudska prava članova stranke, te da se zaključivanjem nezakonitih i protiv statutarnih sporazuma sa strankama koje su činile 'nelegitimne' Vlade Federacije, krše temeljne odredbe programske deklaracije HDZ 1990, ne vidim dalju mogućnost sudjelovanja u radu stranke, te iz tih razloga i podnosim ovu neopozivu ostavku i istupam iz članstva HDZ 1990'', naveo je Bevanda u obrazloženju ostavke.

Podsjećamo, stranku je napustio, a nakon toga i službeno razriješen članstva i dužnosti, Slaven Raguž donedavni predsjednik mostarskog Gradskog Odbora. 'Devedesetku' je napustio i Josip Merdžo, a stranka je ukinula ovlasti Boži Ljubiću da ju predstavlja u Hrvatskom narodnom saboru.

Bljesak 


Nema komentara

Anketa

Ustavi