RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Slavonci biciklima kroz Bosnu i Hercegovinu, pa do Boke Kotorske u posjetu Hrvatima

Napisano 21.08.2017. 23:43

Tradicionalno, već petu godinu zaredom članovi biciklističke udruge Požeške Sesvete - TIM GUVERNAL išli su na međunarodno duhovno pedaločašće u spomen na tragično preminulog Tomislava Šedevija, inicijatora takvog putovanja, hrvatskog vojnika, vjernika i dobrog čovjeka koji je i osmislio ovu udrugu kako bi se kroz nju svjedočila katolička vjera uz promicanje zdravog načina života, piše Dnevnik.ba.

Ove godine cilj je bio Zaljev hrvatskih svetaca - Boka kotorska. Kažu, jedan od najljepših europskih zaljeva koji je do 1945. godine bio u sastavu država s hrvatskim državnim uređenjem, a otada u sastavu Crne Gore.

Odluka na put dug 700 km bio je s nestrpljenjem očekivan. Želja za posjetom rodnog mjesta sv. Leopolda Bogdana Mandića i blažene Ozane kotorske bila je jaka.

Posjeta Boki kotorskoj bila je san od malena, učeći o njoj u školi. Skoro sam zaboravio vozit bicikl, a onda me Bog posla tamo na biciklu. Općenito dojmovi s puta su neopisivo lijepi, a pogotovo jak dojam na sve nas ostavila je borba Hrvata Boke kotorske za očuvanjem svojoj nacionalnoj pripadnosti.

Proslava sv. Klare s bokeljskim Hrvatima, informiranje o statusu Hrvata u Crnoj Gori od strane predsjednika Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore g. Zvonimira Deković i g. Adrijana Vuksanovića, zastupnika Hrvata u skupštini Crne Gore, obilazak povijesnih znamenitosti Hrvata kao što je katedrala sv. Tripuna u Kotoru bila su bogata iskustva u riznici pedaločašća ekipe koju su činili Maja Dvoršćak, Matej Paulić, Dražen Petir i Darijo Juričević. Ekipe prijatelja koja će i dalje prenositi svijest o kulturnoj, duhovnoj i povijesnoj važnosti Hrvata u Boki kotorskoj.

Na putu do Kotora susreli smo razne i drage ljude. Hvala svima koji su nam od Požeški Sesveta preko Doboja, Zenice, Rame, Mostara, Međugorja, Čapljine, Metkovića, Dubrovnika i Kotora osigurali smještaj, toplu hranu i hladna osvježenja,omogućivši nam tako koliko toliko lakše putovanje.

Hvala i svima onima na duhovnoj i financijskoj pomoći. 

Nek' vas sve blagoslovi i čuva dragi Bog po zagovoru svetog Leopolda Bogdana Mandića.

Mate Paulić, BUPS TIM GUVERNAL


Nema komentara

Anketa

Ustavi