RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Španjolska oživljava "butmirski proces": U travnju novi sastanak bh. lidera!

Napisano 07.03.2010. 00:54
Butmir

Španjolsko predsjedništvo Europske unije sazvat će u travnju novi sastanak lidera tri vodeće etničke zajednice u Bosni i Hercegovini u nastojanju da se ohrabre reforme. Bosna i Hercegovina i dalje je u stagnaciji zbog kontinuiranih svađa među njezinim srpskim, bošnjačkim i hrvatskim liderima, što ometa neophodne ustavne reforme za progres u članstvu ka Europskoj uniji i NATO-u.

- Podržavamo španjolski prijedlog da se održi sastanak s bosanskim liderima u travnju, nakon zajedničke inicijative SAD-a i EU u kampu Butmir", izjavio je europski službenik za DPA.

On je u subotu govorio na marginama neformalnog skupa ministara vanjskih poslova EU u Cordobi, na kojem je na dnevnom redu Balkan skupa sa situacijom na Bliskom istoku i planovima da se uspostavi Europska služba za vanjsku akciju (EAS), diplomatski korpus na razini cijele EU.

Razgovori o BiH bit će pokušaj da se oživi takozvani Butmirski proces, koga su prošle jeseni pokrenule EU i SAD, koji nije uspio dovesti do izlaza iz političkog ćorsokaka.

Predstojeći listopadski izbori u BiH, ipak, mogli bi potaknuti politički dijalog.

U odvojenom priopćenju, slovački ministar vanjskih poslova i bivši posrednik EU-a u BiH, Miroslav Lajčak, izjavio je da bi EU, skupa sa SAD-om, Rusijom i Turskom trebala pokušati pojačati pritisak na bosanske lidere.

"Njima potpuno odgovara trenutni ćorsokak i jedina stvar koju bi mi trebali početi je da govorimo jedinstvenim glasom, kao međunarodni akteri, jer sve dok lokalni lideri znaju da imaju odvjetnike u međunarodnoj zajednici, oni će biti podijeljeni i držat će zemlju podijeljenom", izjavio je Lajčak uoči subotnjeg skupa.

Najveći dio ljutnje EU usmjeren je protiv lidera bosanskih Srba, Milorada Dodika, koji i dalje prijeti secesijom od ostatka Bosne i Hercegovine i osporava autoritet visokog predstavnika u BiH, Valentina Inzka.

Diplomati su nagovijestili da evropske zemlje imaju dva načina da ohrabre Dodika i njegove bošnjačke oponente da pronađu sporazum: ukidanje viza za bosanske državljane za Schengensku zonu EU - kao što je bilo odobreno Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji - i pristanak u travnju na akcijski plan za članstvo zemlje u NATO-u (MAP).

fena


Nema komentara

Anketa

Ustavi