RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Split: Održana prva zajednička sjednica Vlade RH i Vijeća ministara BiH

Napisano 21.06.2010. 21:12

Predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor i predsjedajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić, koji su predsjedali današnjom prvom zajedničkom sjednicom Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, naglasili su danas u Vili Dalmacija u Splitu, gdje je sjednica održana, da su odnosi Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine partnerski i dobrosusjedski zasnovani na poštivanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta, te da će u tom duhu nastaviti uređivati sva bilateralna pitanja.

Izjave nakon sjednice

Predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor i predsjedajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić u izjavi novinarima ocijenili su iznimno uspješnom prvu zajedničku sjednicu koja je u ponedjeljak održana u Vili Dalmaciji u Splitu te su najavili da će se sljedeća takva sjednica održati u Brčkom prije izbora u BiH zakazanih za listopad ove godine.

Nakon završetka sjednice potpisan je i Sporazum o suradnji Vlade RH i Vijeća ministara BiH u području informacijskog društva i elektronskih komunikacija. Taj su sporazum potpisali hrvatski ministar prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta i ministar transporta i komunikacija BiH Rudo Vidović, javila je Hina. Također je parafiran i Sporazum između Vlade RH i Vijeća ministara BiH o policijskoj suradnji u borbi protiv prekograničnog kriminala. Taj su sporazum parafirali ravnatelj Uprave za europske integracije Ministarstva unutarnjih poslova RH Filip Dragović i zamjenik ministra sigurnosti BiH BiH Mijo Krešić.

Premijerka Kosor je posebice istaknula važnost Sporazuma o prekograničnoj suradnji istaknuvši da će on pridonijeti suzbijanju kriminala i korupcije. "To je važan signal s današnje zajedničke sjednice", rekla je Kosor.

Hrvatska premijerka je naglasila kako je na današnjoj zajedničkoj sjednici zaključeno da će se intenzivirati suradnja između Hrvatske i BiH u svim područjima. Rekla je da se raspravljalo o zajedničkoj izgradnji prometne infrastrukture počevši od koridora 5C do mostova na Savi. "Razgovori o tomu će se nastaviti", dodala je. Kosor je ponovila kako će Hrvatska kao članica NATO-saveza a uskoro i članica EU-a nastaviti svoju prijateljsku i susjedsku potporu BiH na njezinu euroatlantskom putu.

Pri tomu je rekla kako je na današnjoj zajedničkoj sjednici više puta istaknuto da je Hrvatska darivala Bosni i Hercegovini prijevod pravnih stečevina Europske unije. Hrvatska premijerka je izvijestila da je na zajedničkoj sjednici istaknuta dobra međusobna izvozna razmjena prehrambenih, odnosno poljoprivrednih proizvoda.

Špirić je izjavio kako je na sjednici konstatirano da su dobrosusjedski odnosi između BiH i Hrvatske zasnovani na poštivanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemalja. On je također kazao kako se pokušalo rješavati manje složena pitanja u odnosima BiH i Hrvatske nakon čega će, kako je najavio, slijediti i rješavanje složenijih pitanja: granica, imovinsko-pravnih odnosa, pitanja radnika koji su ostali bez posla te pitanje stare devizne štednje. "Svjesni smo da moramo pojačati bilateralnu i regionalnu komunikacija za ubrzanje puta u EU jer je to cilj i BiH i Hrvatske", kazao je Špirić. Najavio je da će Vijeće ministara BiH održavati zajedničke sjednice i s vladama drugih susjednih zemalja, Srbije i Crne Gore.

"Ako želimo biti dobri partneri unutar EU, onda moramo pokazati više bilateralne prohodnosti jer to Europska unija očekuje od zemalja koje su na putu punopravnog članstva u EU", kazao je Špirić.

Dodao je kako Hrvatska ima najbrži ritam uključivanja u EU. "Čestitamo joj na tom ritmu", kazao je Špirić.

Suglasnost o brojnim pitanjima

Vlada Republike Hrvatske izrazila je snažnu podršku približavanju Bosne i Hercegovine euroatlantskim integracijama, te će nastaviti s prenošenjem vlastitih iskustava u ovim procesima. Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je izrazilo zahvalnost na podršci Republike Hrvatske Bosni i Hercegovini u procesu euroatlantskih integracija.
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine i Vlada Republike Hrvatske saglasni su da se intenziviraju aktivnosti u vezi sa suradnjom na pitanjima koja su razmatrana na zajedničkoj sjednici. Za provođenje navedenih aktivnosti zadužena se nadležna ministarstva Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Hrvatske.
Suglasnost je postignuta i oko nastavka rada na svim pitanjima, a naročito na pitanjima prekogranične suradnje, uključujući prometno povezivanje, zaštitu okoliša, zajedničku borbu protiv prekograničnog kriminala, međunarodnu pravnu pomoć i readmisiju.
Nadalje, suradnja će se intenzivirati i u oblasti  finansija i privrede.
Vlada Republike Hrvatske i Vijeće ministara Bosne i Hercegovine suglasni su da je rješavanje imovinskopravnih odnosa između dvije zemlje nužno intenzivirati da bi se u najskorije vrijeme ponovo razmotrio tekst ugovora o uređenju imovinskopravnih odnosa, te su zadužena nadležna ministarstva da poduzmu odgovarajuće korake.
Vlada Republike Hrvatske i Vijeće ministara Bosne i Hercegovine suglasni su kako je za obje zemlje vrlo važno da se unaprijedi trgovinska suradnja između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Vlada Republike Hrvatske pružit će potrebnu stručnu podršku Vijeću ministara Bosne i Hercegovine na području poljoprivrede i veterinarstva u odnosu na pravno naslijeđe EU-a.
Vlada Republike Hrvatske i Vijeće ministara Bosne i Hercegovine pozdravili su potpisivanje:
- Sporazuma o suradnji Vlade Republike Hrvatske i Vijeće ministara Bosne i Hercegovine u području informacijskog društva i elektroničkih komunikacija. (Potpisnici Sporazuma su ministar mora, komunikacija i infrastrukture RH Božidar Kalmeta i ministar komunikacija i prometa BiH Rudo Vidović)
- Parafiranje Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o policijskoj suradnji u borbi protiv prekograničnog kriminala. (Sporazum su parafirali direktor Uprave za europske integracije i međunarodne odnose Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske Filip Dragović i zamjenik ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Mijo Krešić).
Održavanje prve zajednička sjednice dogovorili su polovicom svibnja ove godine predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor i predsjedajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić.

Kosor: Hrvati spona između BiH i Hrvatske, Špirić: Sljedeća sjednica u Brčkom

"Ovo je iznimno važna sjednica i povijesni trenutak jer danas počinje još čvršća suradnja između Hrvatske i BiH", istaknula je premijerka Kosor na početku sjednice. "Želimo učvrstiti gospodarsku i prekograničnu suradnju te unaprijediti suradnju u znanosti, tehnologiji i kulturi", dodala je Kosor. Naglasila je kako se ne smije posustati u gradnji mostova prijateljstva između dviju zemalja.

"Hrvatska ima najdužu međudržavnu granicu s BiH, ali granica nas ne mora razdvajati nego je mjesto dodira i ideja", kazala je Kosor. Po njezinim riječima Hrvatska podupire jedinstvenu BiH tri konstitutivna naroda i jednakopravnih građana. "Hrvatska vlada daje čvrstu potporu hrvatskom narodu u BiH kao jednom od konstitutivnih, i hrvatski narod u BiH može biti dodatna spona u nerazrušivim mostovima suradnje dviju zemalja", rekla je Kosor.

Podsjetila je kako je osobno u razgovoru s američkim predsjednikom Barackom Obamom tražila da BiH dobije Akcijski plan za članstvo u NATO te da je zadovoljna što je Hrvatska i u tom pogledu pomogla Bosni i Hercegovini. Kao pomoć Hrvatske BiH Kosor je spomenula i prijevod na hrvatski jezik 100.000 stranica pravne stečevine Europske unije koji joj je Hrvatska poklonila.

Po riječima premijerke Kosor Split je odabran za prvu zajedničku sjednicu Vlade Hrvatske i Vijeća ministara BiH jer taj grad "ima povijesne konotacije u odnosima Hrvatske i BiH".

Špirić je zahvalio na potpori koju Hrvatska pruža Bosni i Hercegovini na putu u euroatlanske integracije.

"Bilateralni odnosi između BiH i Hrvatske su u usponu", istaknuo je Šprić dodavši kako treba koristiti sve resurse da u euroatlantskim integracijama dvije zemlje budu prijatelji. Po Špirićevim riječima u odnosima između BiH i Hrvatske najprije treba rješavati jednostavnije stvari a onda prelaziti na složenije, naglasivši važnost rješavanja međusobnih imovinsko-pravnih i ekoloških poteškoća te pitanje granice između dviju zemalja.

Složio se s premijerkom Kosor da granice ne trebaju razdvajati nego spajati. Špirić je predložio da se sljedeća zajednička sjednica Vlade BiH i Vijeća ministara BiH održi u Brčkom u BiH.

(agencije)


Nema komentara

Anketa

Ustavi