RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Spomenik bijelom golubu stoji rame uz rame Titu

Napisano 07.06.2011. 09:53

Travnik - Zanimljiv raspored spomenika

Spomenik bijelom golubu stoji rame uz rame Titu

Tito i "Golub mira i prosperiteta Travnika i BiH", kako piše na spomeniku, nikako ne mogu zajedno - kažu nezadovoljni

Travničani, ili bar jedan ne mali broj njih, određene interesne skupine, mogli bi se označiti posebnim sojem, felom, kako se to zna reći u srednjoj Bosni. I nema dvojbe, takva karakterizacija određenih skupina, istomišljenika u raznim oblastima života, rada i djelovanja, stoji, ima utemeljenje i uopće ih nije mali broj.

Soj Travničana

No, mi ćemo ovaj put ukazati na tri zanimljive, karakteristične i ne baš česte. A riječ je o soju Travničana koji posebno vole svog autohtonog kratkokljunog goluba i hrvatsko-bosanskohercegovačkog psa tornjaka. I Travničani, članovi Kinološkog kluba, vlašićkom životinjskom caru, psu tornjaku 2007. u središtu Travnika podigli su spomenik, a kantautor Mile Filipović je na tekst književnika i kazališnog redatelja Rusmira Agačevića Rusa skladao lijepu i zanimljivu pjesmu.
Prije dvadesetak dana, također u užem središtu grada, kratkokljunom golubu, međunarodno priznatoj autohtonoj vrsti, Udruženje golubara Tulika podiglo je lijep spomenik. U podizanju ovog spomenika pomoglo im je Društvo „Josip Broz Tito" iz Travnika. I teško je naći grad u BiH koji ima takve ili pak slične spomenike. No, treba reći da su odluke Kinološkog kluba i Udruženja golubara Tulika da postave ove spomenike naišle uglavnom na simpatije.
Kada je u pitanju spomenik kratkokljunom golubu, ima ne mali broj i negativnih reagiranja iz razloga što je u postavljanju spomenika sudjelovalo i Udruženje "Josip Broz Tito".

Bijeli golub
Kažu nezadovoljni, Tito i "Golub mira i prosperiteta Travnika i BiH", kako piše na spomeniku, nikako ne mogu zajedno. Jer, i samo ime Tito poništava plemenitost koju simbolizira bijeli golub. Ali, daleko više negativnih reagiranja bilo je kada je ovo udruženje postavilo spomen-poprsje Josipa Broza.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi