RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Sporazum između HDZ-a, SDA i DF-a u SBŽ ne funkcionira

Napisano 22.11.2014. 13:32
Sporazum između HDZ-a, SDA i DF-a u SBŽ ne funkcionira

Polaganjem svečane prisege novoizabranih zastupnika, konstituiranjem Klubova naroda, izborom radnih tijela, kandidiranjem delegata za Dom naroda Parlamenta F BiH, te izborom dijela rukovodstva, jučer je u Travniku konstituiran novi, sedmi saziv Sabora Županije Središnja Bosna.

Sabor broji 30 zastupnika, po osam iz HDZ-a BiH i SDA, po četiri zastupnika imaju SDP i Savez za bolju budućnost, tri mandata je osvojila Demokratska fronta Željko Komšić, dva HDZ 1990 i jedan HSS Stjepan Radić.

Izbor rukovodstva Sabora ŽSB doveo je u pitanje Sporazum HDZ BiH, SDA i Demokratske fronte Željko Komšić potpisan prije dva dana, a ovom dokumentu ostao je dosljedan jedino HDZ BiH. Naime, za predsjedatelja, odnosno zamjenika predsjedatelja u ime Klubova tri konstitutivna naroda predloženi su Josip Kvasina (HDZ BiH), Edin Mašić (DF) i Nikola Simić (SDP BiH), priopćeno je iz HDZ-a BiH SBŽ.

Kandidat Kluba hrvatskog naroda za čelnika zakonodavne vlasti u ŽSB Josip Kvasina dobio je potporu svih 30 zastupnika, dok preostala dvojica kandidata nisu dobila potrebnu većinu. Time je postalo evidentno da prije dva dana potpisani Sporazum o formiranju vlasti između HDZ BiH, SDA i DF i u ŽSB ne funkcionira.

„Budući da potpisan Sporazum o uspostavi vlasti između HDZ BiH, SDA i DF-a, dvije stranke SDA i DF nisu imale usuglašene prijedloge za čelnike Sabora ŽSB i mi ih kao takve nismo mogli podržati. HDZ BiH je pokazala da slijedi partnerstvo tri stranke potpisano prije dva dana “, izjavila je Lidija Bradara, predsjednica ŽO HDZ BiH ŽSB i novoizabrana zastupnica u Saboru.

S konstituirajuće sjednice Sabora ŽSB poslane su i kandidacijske liste za izaslanike za Dom naroda Parlamenta F BiH iz ŽSB na ovjeru Središnjem izbornom povjerenstvu BiH.

Fena/HMS


Nema komentara

Anketa

Ustavi