RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Središnje izborno povjerenstvo BiH demantira navode o krađama, nestanku materijala, sudjelovanju u kampanji...

Napisano 13.04.2018. 22:17

Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH priopćilo je danas da kategorički odbacuje sve iskonstruirane tvrdnje s političkom pozadinom o nesavjesnom i protuzakonitom radu SIP-a BiH.

U priopćenju za javnost se navodi da, zbog kontinuiranih i iskonstruiranih napada i pritisaka s političkom pozadinom na Središnje izborno povjerenstvo BiH, još jednom kategorički demantiraju navode o postojanju takozvanih "afera", "nesavjesnom i nezakonitom" radu, "krađi" na izborima, dolasku ruskih IT stručnjaka i drugo.

- Također demantiramo zlonamjerne navode o "radnim materijalima". Svi znaju da Središnje izborno povjerenstvo BiH nikakav akt o izboru izaslanika u Dom naroda PFBiH nije ni razmatralo, a pogotovo nije usvojilo akt koji je protuustavan. A i da jest donijelo nekakav akt pitamo: "Tko odlučuje o njegovoj ustavnosti" - navodi se u priopćenju SIP-a.

Dodaje se da se, u tom smislu posebno izdvajaju konstrukcije i manipulacije o stanju u Skladištu Središnjeg izbornog povjerenstva BiH.

- Još jednom, zbog javnosti, pojašnjavamo sljedeće: Neiskorišteni čisti papir za tiskanje glasačkih listića i bezvrijedna registraturna građa nisu jedno te isto. Ogromna je razlika. I prema Izvješću komisije o stanju u Skladištu Središnjeg izbornog povjerenstva BiH broj 07-2-50-2-164-8/14 od 24.04.2014. godine stanje čistog papira namijenjenog za tiskanje glasačkih listića je navedeno u tblici na strani 13. navedenog izvješća – navode iz SIP-a BiH.

Napominju da je, kao što se može vidjeti iz tablice, razlika 10,45 kilograma. Pojašnjavaju da nekoliko kilograma na količini od 29.136.000 kilograma papira može varirati u ovisnosti od suhoće, odnosno vlažnosti samog papira, jer se radi o višegodišnjem skladištenju.

- I u trenutku usvajanja izvješća taj podatak o stanju čistog papira za tiskanje glasačkih listića je bio najvažniji za Središnje izborno povjerenstvo BiH. Svi ostali podaci iz navedenog izvješća o stanju u skladištu SIP BiH o manjku materijala u iznosu od oko 35 tona se odnose na bezvrijednu registraturnu građu (iskorišteni glasački listići, ogromne količine iskorištenih postera, otpad od rezanja papira, iskorištene kartonske kutije itd), čije ime samo kaže da je bezvrijedna, odnosno u svakom smislu neupotrebljiva – navodi se u priopćenju SIP-a BiH.

Dodaje se da i sama komisija u svom IZVJEŠĆU na strani 14 konstatira da je u pitanju razlika u količini bezvrijedne registraturne građe, jer daje odgovore kako je nastala ta razlika.

- Kaliranje je samo jedna od mogućih pet okolnosti koje navodi komisija koja je utvrđivala stanje u Skladištu Središnjeg izbornog povjerenstva BiH. Ne navodi se nigdje da je "kaliralo 35,8 tona glasačkih listića" kako to pojedinci i grupe plasiraju u javnosti.

U vrijeme nastajanja i usvajanja ovog pisanog Izvješća o stanju u skladištu Središnjeg izbornog povjerenstva BiH u detalje se o njemu razgovaralo na kolegiju i na sjednicama SIP-a BiH i tada je otklonjena svaka sumnja u postojanje mogućih nezakonitosti. U suprotnom bi Središnje izborno povjerenstvo BiH informaciju o tome dostavilo Tužiteljstvu BiH – stoji u priopćenju.

Ističe se da su svih sedam članova Središnjeg izbornog povjerenstva BiH: Irena Hadžiabdić, Suad Arnautović, Branko Petrić, Novak Božičković, Ahmet Šantić, Stjepan Mikić i Vlado Rogić na sjednici održanoj 24.04.2014. godine jednoglasno usvojili Izvješće komisije o stanju u Skladištu Središnjeg izbornog povjerenstva BiH.

- Sve one, pojedince i grupe, koji na neargumentiran način, bez dokaza i činjenica, prozivaju Središnje izborno povjerenstvo BiH, pozivamo da o svojim sumnjama o počinjenju bilo kakvog nezakonitog djela informiraju nadležne organe. Bez obzira na sve pokušaje, SIP BiH neće biti dio bilo čije političke i izborne kampanje, jer joj tu nije ni mjesto - poručuju iz SIP-a BiH u priopćenju za javnost.


Nema komentara

Anketa

Ustavi