RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Središnji odbor HDZ 1990 za sazivanje Sabora HZ Herceg Bosne !

Napisano 18.02.2010. 11:50
Božo Ljubić

U Usori je doržana sjednica Središnjeg odbora HDZ 1990. Na sjednici je doneseno niz zaključaka, među ostalim i da HDZ 1990. podržava zasivanje Sabora Hrvatske zajednice Herceg Bosne. Znaimljiv je i zaključak kako će i ova stranka obilježiti 20-tu obljetnicu osnutka HDZ BiH. Evo, što je zaključeno na sjednici Središnjeg odbora HDZ 1990.

HDZ 1990 je opredijeljen nastaviti konsolidiranje hrvatske politike u BiH i poboljšanje ukupne pozicije hrvatskog naroda. HDZ 1990 je inicirao postizanje dogovora sa svim strankama s hrvatskim predznakom i koordinirani nastup na sljedećim izborima, posebno kad je u pitanju izbor za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, zastupnika u državni parlament i u parlamente entiteta, kao pretpostavke ojačavanja hrvatske pozicije i u izvršnim organima vlasti.

HDZ 1990 od svoga osnutka inzistira na korjenitim promjenama ustava, jer se samo tako  BiH može stabilizirati i otkloniti sve diskriminacijske odredbe  u ustavu i Izbornom zakonu. U tom duhu podržavamo i provedbu  odluke Suda za ljudska prava iz Strasbourga, ali na način da se  istodobno promjene i odredbe Ustava koje diskriminiraju konstitutivne narode, posebno imajući u vidu neravnopravnu hrvatsku poziciju kako na državnoj tako i na razini entiteta.

HDZ 1990 podržava uspostavu Povjerenstva za pripremu Zakona o popisu (uključujući nacionalno, jezično i vjersko određenje) u Parlamentu BiH kao pretpostavke da se popis izvrši 2011. godine uz uvjet da se odgovarajućim aktom Parlamenta konstituiranje vlasti na svim razinama bazira na popisu iz 1991. sve dotle dok se ne donese novi Ustav.
HDZ1990 ovim Središnjim odborom započeo je obilježavanje 20-te obljetnice HDZ u BiH, svjestan povijesne uloge Stranke za demokratski razvoj i nacionalnu afirmaciju. Obilježavanje obljetnice trajat će cijelu godinu i završit će s Okruglim stolom i Svečanom akademijom. Formiran je odgovor za obilježavanje na čijem je čelu  predsjednik dr. Božo Ljubić

Središnji odbor je utemeljio Središnji izborni stožer na čelu s predsjednikom dr. Božom Ljubićem. SO je pozvao  sve organizacije na nižim razinama da svojim prijedlozima na temelju programa Stranke  sudjeluju u izradi izborne strategije s ciljem da  HDZ 1990  nakon sljedećih općih izbora potvrdi svoju vodeću političku ulogu.u predstavljaju Hrvata u BiH.

SO je prihvatio izvješće zastupnika u hrvatskom Saboru  dr. Ivana Bagarića i Dragana Vukića o izmjenama i dopunama  zakona o prebivalištu kao i informaciju o promjenama Ustava RH.     SO HDZ 1990 uvjeren je da će Vlada RH i Sabor kao i do sada doći do najboljih  rješenja koja će biti u strateškom interesu hrvatskog naroda u cjelini u čemu im potporu daje SO HDZ1990. Vodstvo HDZ 1990 izražava zadovoljstvo što je prihvaćen naš prijedlog da se usvajanje Zakona prevede iz hitne u redovitu proceduru i uvjereni smo da ćemo u  komunikaciji  s vodstvom HDZ RH doći do rješenja koja će zadovoljiti potrebu RH da sredi biračke popise i ispuni obveze prema EU, a istovremeno neće narušiti legalno stečena prava državljana Hrvatske s prebivalištem u BiH. S tim ciljem mnogo očekujemo od skorog sastanka dva vodstva koji je dogovoren.

SO podržava dijalog koji vodi vodstvo Stranke preko javnih tribina sa članstvom  simpatizerima na terenu.
 
HDZ1990 podržava sazivanje Sabora HZ H-B. Smatra da se prethodno treba održati sjednica Glavnog vijeća koja će stvorile sve potrebne pretpostavke za održavanje Sabora u punoj regularnosti (što podrazumijeva ključ za sastav Sabora, procedure odlučivanja…). Zaduženo je Tajništvo za komunikaciju s vodstvom HZ H-B.

Središnji odbor je izabrao za dopredsjednike dip. iur. Ljubu Zovku iz Mostara i dip. ing. Peju Damjanovića Garija iz Orašja.

Na sjednici Predsjedništva prije sjednice Središnjeg odbora Predsjedništvo je kooptiralo mr. Ivicu Marinovića iz Županijskog odbora Soli-Tuzla, stoji na kraju priopćenja HDZ 1990.

 

dnevnik.ba


Nema komentara

Anketa

Ustavi