RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Stanovnici Neuma protiv otvaranja novih naftnih bušotina u Jadranskom moru.

Napisano 21.06.2015. 13:57

U suradnji sa Hrvatskim ronilačkim klubom Neum, banjalučki Centar za životnu sredinu se priključio regionalnoj akciji pod nazivom "Ne nafti – zaustavite bušenje Jadrana" (NO OIL – Stop Sea Drilling in the Adriatic), protiv planova za otvaranje novih naftnih bušotina u Jadranskom moru.

U ovoj akciji sudjeluju udruženja iz Albanije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Italije, Španjolske, Francuske i BiH, priopćeno je danas iz Centra za životnu sredinu.

Pored postojećih devet platformi za crpljenje prirodnog plina u Jadranu, planirano je 29 novih lokacija za istraživanje i eksploataciju nafte i prirodnog plina.

U priopćenju se podsjeća kako se planovi za ove bušotine opravdavaju potrebama za energentima kao potpori industriji i energetskoj sigurnosti država koje planiraju da provedu ove visokorizične aktivnosti.

Međutim, podaci pokazuju da bi nafta i plin koji bi se crpili iz Jadrana veoma malo doprinijeli energetskoj neovisnosti država, a da bi posljedice vjerojatnih nesreća najviše osjetilo lokalno stanovništvo, dok bi prihode i koristi imale samo privatne tvrtke.

Ovim povodom Nikša Matuško iz Hrvatskog ronilačkog kluba (HRK) Neum je izjavio da u slučaju bilo kakve katastrofe ove vrste u Jadranu, pored toga što bi nastradalo više životinjskih i biljnih vrsta Jadrana, utjecalo bi i na gospodarstvo, a prvenstveno na turizam.

- Stanovnici Neuma žive od turizma a tu je i marikultura i nešto uzgoja školjkaša. Osim toga, neumski akvatorij je specifičan po svom izgledu, budući da je 90 posto zatvorenog tipa i protok vode je znatno malen, tako da bi nešto ovakvo izazvalo dugotrajnu katastrofu, a tu je u susjedstvu do nas i Malostonski koji je prirodni rezervat zaštićen od strane UNESCO. Tko može garantirati da neće doći do izlijevanja nafte kada smo svjedoci da se skoro svakodnevno u svijetu ovakvo nešto događa? – pita Matuško.

Ronioci HRK Neum, kao i ostale neumske udruge i lokalne vlasti ranije su se protivile čak i uplovljavanju većih brodova zbog opasnosti od ekološke katastrofe.

Jadransko more ima karakteristike "zatvorenog mora", a bogati ekosistemi Jadrana su već pod velikim pritiscima zagađenja i pretjeranog izlovljavanja. Nove aktivnosti istraživanja i crpljenja nafte i plina bi dodatno ugrozile lokalne zajednice koje žive od turizma i ribolova, u svim zemljama koje imaju izlaz na Jadransko more.


Nema komentara

Anketa

Ustavi