RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

ŠTO SAD EU?

Napisano 25.03.2011. 09:01

SIP: Nova vlast je nezakonita

Međunarodna zajednica dala zeleno svjetlo za formiranje nelegalne vlasti u Federaciji...

ŠTO SAD EU?

■ Poništen izbor - Središnje izborno povjerenstvo BiH donijelo je odluku - Dom naroda i izbor  predsjednika i dopredsjednika Federacije BiH su nelegalni
■ SIP osporio vlast platformaša
■ Odlukama mjerodavnih tijela zapravo su potvrđeni stavovi vodećih hrvatskih stranaka
■ Kompromis nas može vratiti na put stabilnosti

Središnje izborno povjerenstvo BiH osporilo je jučer legalnost krnjeg Doma naroda Parlamenta Federacije i poništilo odluku o izboru predsjednika i dopredsjednika Federacije BiH.

Grubo kršenje Ustava

Suština jučerašnje odluke SlP-a je da SDP, SDA, HSP i NS Radom za boljitak nisu imali zakonsko uporište za formiranje Doma naroda bez izabranih izaslanika iz svih županija, pa su i sve odluke koje je to tijelo donijelo, uključujući predlaganje i izbor predsjednika i dopredsjednika Federacije, te entitetske Vlade, nelegalne. Ovakvim odlukama tijela mjerodavnog za provedbu i nadzor izbornog procesa u BiH zapravo su potvrđeni stavovi vodećih hrvatskih stranaka, HDZ-a BiH i HDZ-a 1990., da je u BiH na sceni grubo kršenje Ustava i zakona. U obrazloženju odluke SlP-a navodi se kako još nisu stečeni uvjeti za potvrđivanje posrednih izbora za Dom naroda Parlamenta FBiH, a samim time ni za dodjelu, odnosnu potvrdu mandata izabranih izaslanika. SIP je ostao pri stavu da zapravo još uvijek nije počeo teći mandat novog Doma naroda.
Kada je u pitanju izbor predsjednika i dopredsjednika Federacije, konstatirano je kako su prilikom predlaganja kandidata nedostajale više od dvije trećine članova hrvatskog i više od jedne trećine članova srpskog kluba u Domu naroda, pa samim time ovi klubovi nisu formalno bili u mogućnosti predlagati kandidate.
- Sve da je Dom naroda i konstituiran sukladno Izbornom zakonu BiH, nije poštivana procedura pri kandidiranju i izboru predsjednika i dopredsjednika Federacije, upozorili su iz SlP-a. Inače, tijekom, rasprave je samo Mile Kudić osporavao nadležnost SlP-a za odlučivanje o ovim pitanjima, dok je ostalih četvero prisutnih članova SlP-a konstatiralo kako je zaštita izbornog procesa jasna obveza ove institucije.
- Zaštita izbornog prava je naša zadaća, a imamo ovlasti i po više drugih odredbi Izbornog zakona. Mi smo nadležni za ocjenu jesu li izbori provedeni sukladno odredbama Izbornog zakona, kazao je član SlP-a Tihomir Vujičić. Na istom fonu je bila i reakcija Irene Hadžiabdić i Branka Petrića, dok je Stjepan Mikić bio još konkretniji. - Da nije bilo niti jednog prigovora, zbog konzistentnosti nas kao institucije bili smo dužni reagirati. Tri puta smo upozoravali Dom naroda da nije moguće održati sjednicu bez svih izaslanika, kazao je Mikić.
 Kudić je, u na trenutke žustroj raspravi, čak optužio predsjednicu Irenu Hadžiabdić da je upućivanjem privatnih pisama Domu naroda u kojem je osporavala mogućnost konstituiranja ovog tijela bez izbora svih izaslanika "uvukla SIP u sve ovo".

Legalnost vlade

Ostali članovi SlP-a su ovakve tvrdnje odlučno odbacili, pa je prilikom glasovanja Kudić ostao usamljen.
Iako su odluke Središnjeg izbornog povjerenstva vrlo jasne, očekivati je da SDP i ostali platformaši neće poštivati odluke ove institucije. Dalo se to naslutiti iz izjava njihovih dužnosnika, ali i iz činjenice da SIP-u nije dostavljena tražena dokumentacija iz Doma naroda. Stranke potpisnice platforme najavljuju kako će poštivati samo odluku Ustavnog suda FBiH, koja se može očekivati najranije idućeg tjedna. Očito je da je odlukama Središnjeg izbornog povjerenstva posredno dovedena u pitanje legalnost i imenovane Vlade koju predvodi Nermin Nikšić. Platformaši su za danas zakazali zasjedanje Zastupničkog doma na kojem će nelegalna Vlada predložiti ovogodišnji proračun Federacije. Sutra bi isti dokument trebao potvrditi i krnji, odnosno nelegalni Dom naroda. Stanje u Federaciji BiH na rubu je pravnog kaosa. Trenutačno u ovom entitetu zapravo djeluje dvoje predsjednika i dvije vlade, što je političko-pravni presedan kakav nismo imali od potpisivanja Washingtonskog sporazuma.
…………………………………………………………………………………………………………
IZBORNA KOMISIJA
SIP je odlučio ono što su si svi već znali. Hoće li se konačno sada uvažiti izborna volja sva tri naroda
…………………………………………………………………………………………………………
STATE DEPARTMENT
Još 8. travnja pozivao je da se ne saziva Dom naroda FBiH prije nego SIP verificira izaslanike iz svih županija
…………………………………………………………………………………………………………
■ "Mi smo očekivali da se institucije koje imaju zadaću štititi ustavnost i zakonitost ponašaju profesionalno. Dao Bog da su se profesionalci u SIP-u tako ponašali. S te strane sam ohrabren iako je odluka apsolutno očekivana"
DRAGAN ČOVIĆ, predsjednik HDZ-a BiH     
…………………………………………………………………………………………………………
■ "Odluka SIP-a je očekivana i jedina moguća. Jedino rješenje u ovom trenutku je da ove osobe koje su nelegalno zaposjele pozicije čelništva Federacije BiH i ministarstvima iste ne konzumiraju dalje, nego da te pozicije prepuste legalno izabranima"
BOŽO LJUBIĆ, predsjednik HDZ-a 1990
…………………………………………………………………………………………………………

KOMPROMIS NAS MOŽE VRATITI NA PUT STABILNOSTI

■ Komentar Dejana Jazvića, VLM

Federacija BiH nalazi se na rubu političkog i pravnog kaosa. Jučerašnje odluke Središnjeg izbornog povjerenstva BiH samo su potvrdile da je treniranje političkih mišića i silovanje demokracije poprimilo takve razmjere da nas vrlo malo dijeli od potpunog kaosa. Bez obzira kako s pravne strane cijela priča bila okončana, ovakva uspostava vlasti, koja je već u startu izazvala toliko ogorčenja, ne treba nikome. Najviše nezadovoljstva je naravno kod Hrvata koji su svjesni da će eventualnom legalizacijom vlasti platformaša i službeno izgubiti konstitutivnost, ali i značenje ozbiljnog političkog čimbenika u Federaciji BiH. S takvim nezadovoljstvom cijelog jednog naroda SDP dugoročno ne može očekivati ništa dobro. Naprotiv, na onome što se danas događa Hrvatima u Federaciji, gradi se i sve jači animozitet i strah srpskog naroda od bošnjačke dominacije U BiH. Time se Srbi i RS sve jače udaljavaju od BiH kao zajedničke države. Ne treba se zavaravati da ovakvo stanje odgovara i Bošnjacima. Oni su također zbunjeni i uplašeni da bi dalja eskalacija političke krize mogla učiniti BiH utopijskim projektom. Kompromis je danas jedino što nas može vratiti na put kakve-takve stabilnosti, iako je već napravljena tolika šteta da ćemo posljedice posljednjih političkih avantura još dugo osjećati.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi