RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

STOLAC: Otkriven spomenik poginulim braniteljima HVO-a

Napisano 14.06.2010. 19:10

U sklopu manifestacije "Lipanjske zore 1992 - 2010" jučer je u središtu Stoca upriličeno otkrivanje spomenika poginulim braniteljima HVO-a Općine Stolac.

Spomenik su otkrili predstavnici roditelja poginulih branitelja, a u ime djece poginulih riječi zahvale svima koji su doprinjeli izgradnji spomenika uputio je sin poginulog branitelja Damjan Puljić. Cjelokupnoj manifestaciji nazočili su predstavnici udruga proisteklih iz rata, izaslanstva susjednih općina, te predstavnici vlasti i političkih stranaka.

Načelnik Općine Stolac Stjepan Bošković u svom  govoru istaknuo je važnost ovog spomenika, te što on znači obiteljima stradalih, ali i svima nama. Istaknuo je da je on trajno podsjećanje na stradanje hrvatskih branitelja u proteklom Domovinskom ratu.  Izgradnja ovog spomenika utemeljena je i opravdana zbog činjenice da u Stocu 15 godina od završetka rata nije postojalo adekvatno spomen obilježje na kojem bi rodbina i prijatelji na dostojanstven način odali počast poginulim braniteljima. Spomenik pod nazivom "Jedra uz vodu" simbolizira životnu borbu od rođenja do smrti i trajno je sjećanje na 35 poginula branitelja Stoca, pripadnika HVO-a.

Spomenik je otvoren na dan oslobođenja Stoca, te simbolizira borbu čovjeka, od rođenja do smrti. Idejni autor ovog spomenika je poznati stolački arhitekt Robert Raguž. Ukupna vrijednost projekta kreće se oko 80 000 KM, a glavni pokrovitelj je predsjednica Federacija BiH Borjana Krišto.

 

 

Službene stranice općine Stolac | www.stolac.gov.ba

 

GALERIJA:

 

 

 

 

 

 




Nema komentara

Anketa

Ustavi