RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Suđenje Haskiću - Kod optuženog pronađen časopis 'Islamske države'

Napisano 02.04.2018. 22:26

Svjedok Državnog tužiteljstva je na suđenju za planiranje odlaska na strano ratište rekao da su među vjerskom literaturom koja pronađena kod optuženog Amira Haskića nađeni i materijali koji se dotiču Sirije i časopis tzv. “Islamske države”.

Samir Spahić, istražitelj Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), kazao je da je po usmenoj naredbi Suda BiH sudjelovao u pretresanju objekata koje koristi optuženi Haskić, kao i da je sačinio službenu zabilješku za analizu vještačenja oduzetog mobitela.

Spomenuo je svjedok da je Haskić u telefonu imao registriran broj maloljetnog sina Bajre Ikanovića i da se između njih dvojice odvijala komunikacija.

- Protiv Bajre Ikanovića je SIPA ranije dostavila izvještaj zbog počinjenja kaznenih djela, a postoji osnov sumnje da je ranije otišao na područje Sirije - pojasnio je svjedok, prenosi Fena.

Ikanovića je Sud BiH 2007. osudio na četiri godine zatvora zbog planiranja terorističkog napada.

Spahić je naveo i da je optuženi Haskić sudjelovao u komunikaciji putem internet aplikacija i da je tom prilikom bio registriran pod imenom “Allahov rob”, te da je kod njega pronađena literatura o tumačenju vjere, na engleskom i bosanskom jeziku.

- Bilo je i materijala koji se dijelom dotiču Sirije - rekao je svjedok i dodao da je pronađeno 11 izdanja časopisa “Rumi” koji izdaje tzv. “Islamska država”.

Obrani je svjedok kazao da je Haskić sudjelovao u internet grupama u kojima se razgovaralo o vjerskim pitanjima, ali i da je u analizi spomenut razgovor o nabavci i uzgajanju koza.

- Taj razgovor je izdvojen jer sam te informacije dobio od njega - pojasnio je svjedok.

Istražiteljica SIPA-e Vesna Damjanović je rekla kako je sudjelovala u pretresu obiteljske kuće Haskića, o čemu je sačinjen zapisnik, kao i akt o privremeno oduzetim predmetima.

Haskić je, prema optužnici, u studenom 2017. godine na svoj mobitel instalirao aplikaciju “Telegram” putem koje se dopisivao s građaninom BiH koji se nalazi u Siriji i za kojeg Tužiteljstvo BiH vjeruje da je pripadnik tzv. “Islamske države”.

Prema navodima Tužiteljstva, Haskić se tereti da je stvorio plan i osigurao sredstva za priključenje paravojnoj formaciji koja djeluje van BiH i da je u porukama napisao da je spremio odjeću i obuću i da će doći u Siriju ratovati te da će zapaliti svoj bosanskohercegovačku putovnicu.

Haskić je udaljen na početku ročišta jer je po ulasku Sudskog vijeća odbio sjesti, nakon što su to uradili svi u sudnici.

- Ja ću danas stajati - odgovorio je optuženi kada mu je rečeno da sjede, a kada ga je predsjedavajući Vijeća Izo Tankić pitao zna li posljedice ako se ne povinuje, Haskić je dodao: “Ne znam, to meni nije problem, neću sjediti”, nakon čega je doneseno rješenje kojim se odstranjuje s ročišta.

Nastavak suđenja je 16. travnja, javio je BIRN BiH.


Nema komentara

Anketa

Ustavi