RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Suđenje za ratni zločin u općini Travnik

Napisano 22.06.2010. 10:01

Suđenje za ratni zločin u općini Travnik

Potvrđena optužnica Elviru Jakupoviću

Sud BiH potvrdio je optužnicu Elviru Jakupoviću, koja ga tereti za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika. U optužnici se navodi da je Jakupović, za vrijeme oružanog sukoba između Armije RBiH i HVO-a, kao pripadnik Prve čete Prvog bataljona 17. krajiške brigade Armije RBiH, 9. lipnja 1993. u mjestu Slimena, općina Travnik, ubio zatočenog Hrvata, pripadnika HVO-a, saopćeno je iz Suda BiH.

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv Jakupović Elvira zvanog „Čoki“, rođenog 29.03.1976. godine u mjestu Kevljani u općini Prijedor gdje je i nastanjen, državljanina BiH, koji se nalazi na izdržavanju kazne zatvora u KPZ Banja Luka, po presudi Osnovnog suda u Prijedoru od 04.09.2009. godine.

Optuženi se tereti da je tijekom ratnog stanja u Bosni i Hercegovini i oružanog sukoba između Armije Republike Bosne i Hercegovine (A RBiH) i Hrvatskog vijeća obrane (HVO) kao pripadnik I čete I bataljona 17. Krajiške brigade A RBiH, u mjestu Slimena u općini Travnik postupao protivno pravilima članka 3. stavak 1. točke a) Ženevske konvencije o postupanju sa ratnim zarobljenicima od 12.08.1949. godine.

U optužnici se navodi da je optuženi dana 09.06.1993. godine u mjestu Slimena u općini Travnik, naoružan pištoljem, došao u štalu koja se nalazila u tom mjestu, uz jednu privatnu kuću u kojoj su bili zarobljeni mještani Slimena, muškarci hrvatske narodnosti i zarobljeni pripadnik HVO-a - Postrojbe za posebne namjene „Vitezovi“. Optuženi Jakupović Elvir je i sam sudjelovao u zarobljavanju ovog pripadnika HVO-a.

On je optužen da je prišao zarobljenom pripadniku HVO-a koji je u tom momentu sjedio na podu štale obučen u crnu vojnu uniformu, i u namjeri da ga liši života, uperio pištolj prema njegovoj glavi i iz neposredne blizine je ispalio hitac u njegovu glavu, što je izazvalo trenutačnu smrt ovog zarobljenog pripadnika HVO-a.

Optuženi se tereti da je, kršeći odredbe članka 3. stavak 1. točka a) Ženevske konvencije o postupanju sa ratnim zarobljenicima od 12.08.1949. godine, kao pripadnik A RBiH u mjestu Slimena počinio ubojstvo, odnosno lišio života ratnog zarobljenika, čime je počinio kazneno djelo Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz članka 175. točke a) Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine, a u svezi članka 180. stavak 1. KZ BiH.


Nema komentara

Anketa

Ustavi