RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Sudske pristojbe u HNŽ smanjene za 50 posto, otvaranje tvrtke jeftinije

Napisano 12.07.2018. 23:16

Vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji ovoga tjedna su usvojile odluke kojima su olakšale proces osnivanja novih pravnih subjekata. Naime, na ovotjednoj sjednici Skupštine HNŽ-a usvojen je zakon o izmjenama i dopunama Zakona o sudskim pristojbama s tarifom. Ovim izmjenama Zakona vrši se ciljano smanjenje visine sudskih pristojbi za 50 posto prilikom upisa u sudski registar, piše Večernji list BiH.

Pozitivne promjene

- To bi trebalo pozitivno utjecati na poslovanje, investicije, rasterećenje obveza poslovnih subjekata, kao i povećanje konkurentne sposobnosti gospodarskih subjekata - navodi se u informaciji iz Skupštine HNŽ-a. U ovoj županiji Zakon o sudskim pristojbama s tarifom je na snazi od 2009. godine. Za odluku o upisu osnivanja gospodarskog društva plaća se pristojba u iznosu od 360 KM. Za odluku o upisu osnivanja dijelova gospodarskog društva plaća se pristojba u iznosu od 180 KM.

- Također, za odluku o upisu osobe ovlaštene za postupanje pravne osobe plaća se pristojba u iznosu od 135 maraka. Za odluku o upisima koji nisu obuhvaćeni prethodnim stavovima ovog tarifnog broja plaća se pristojba u iznosu od 135 maraka po jednom upisu. Sada je sve smanjeno za 50 posto, što znači kako su znatno smanjeni troškovi osnivanja tvrtke - rekli su nam naši sugovornici.

Dopredsjednik Skupštine HNŽ Tomislav Martinović je rekao za Večernji list kako aktualna vlast u županiji želi potaknuti osnivanje novih privatnih tvrtki te kako je ovo samo jedan od načina da se ljudi motiviraju krenuti tim putem.

- Analizirat ćemo nakon određenog vremena kakvi su rezultati ovih promjena i onda ćemo odlučivati o daljnjim koracima. Cilj je u što većoj mjeri pružiti pomoć malim i srednjim poduzećima, ali i onima koji razmišljaju upustiti se u poduzetničke vode - poručio je Martinović.

Milijuni za poticaje

Inače, aktualna županijska Vlada u Mostaru je do sada podijelila milijune maraka poticaja malim i srednjim poduzećima, a broj pravnih subjekata je u stalnom porastu.

- Samo kroz jačanje malih i srednjih poduzeća i rast broja pravnih subjekata možemo se ozbiljnije obračunati s problemom nezaposlenosti i povećati proračunske prihode. Nadalje, smanjenje nezaposlenosti znači i više novca za zdravstveno osiguranje i mirovinske fondove.

Stoga, moramo nastaviti poduzimati nove mjere kako bismo stvorili bolje poslovno ozračje u županiji, olakšali uvjete i procedure u poslovanju te smanjili troškove osnivanja pravnih subjekata.

Posljednje odluke su dokaz kako radimo na tome, a tako ćemo nastaviti i u budućnosti - zaključio je Martinović. Na posljednjoj sjednici Skupštine usvojen je s predloženim amandmanima i zakon o izmjenama i dopunama Zakona o koncesijama HNŽ.

Promjene ovoga zakona otklonile su brojne prepreke s kojima su se susretali gospodarstvenici u procesu dobivanja koncesija, čime je također poboljšano poslovno okruženje u županiji.


Nema komentara

Anketa

Ustavi