RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Tajnik Svete Stolice: Još nije poznato kako će Papa postupiti s Međugorjem

Napisano 30.10.2017. 23:18

Državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin stigao je sinoć u Hrvatsku. Na Hrvatskom katoličkom sveučilištu (HKS) kardinal Parolin nazočio je danas svečanom akademskom činu u povodu proslave dana HKS-a i blagoslova HKS-ove Velike dvorane (Aula magna).

Kardinal Parolin govorio je na HKS-u o borbi protiv siromaštva, izgradnji dijaloga u međunarodnim odnosima kroz nauk Pape Franje. Izjavio je i da je s velikom radošću prihvatio poziv kardinala Josipa Bozanića da bude dijelom ove svečanosti. Njegova glavna poruka je potreba za mirom, izgradnjom pravednijeg društva u kojem neće biti isključenih, prenosi HRT.

Državni tajnik Svete Stolice susreo se  s predsjednicom Republike Kolindom Grabar Kitarović. U razgovoru su istaknuti vrlo dobri i prijateljski odnosi između Republike Hrvatske i Svete Stolice. Predsjednica se prisjetila svog susreta sa Svetim Ocem i ponovila poziv Papi Franji u posjet Republici Hrvatskoj izrazivši nadu da će se on moći upriličiti u skoroj budućnosti, a hrvatski narod bi posebno razveselilo ukoliko bi to bilo u kontekstu kanonizacije blaženog Alojzija Stepinca, priopćeno je iz Ureda predsjednice.

Kardinal Parolin naglasio je ulogu Republike Hrvatske u promicanju stabilnosti i europske perspektive država svojeg jugoistočnog susjedstva. Obje strane izrazile su zabrinutost položajem hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini naglasivši potrebu za jednakošću sva tri konstitutivna naroda kako bi se osigurao ostanak Hrvata u BiH. Tu je izdvojen značaj političkih reformi i izmjene izbornog zakonodavstva.

Razgovaralo se o i značaju promicanja konstruktivnog dijaloga o ključnim društvenim pitanjima poput demografskog stanja i obrazovne reforme, gdje je uloga Katoličke crkve od posebne važnosti, priopćeno je.

Državni tajnik Parolin ne vidi razloge za revizijom ugovora Vatikana i Hrvatske

Kardinal Pietro Parolin izjavio je da ne vidi razloge za revizijom ugovora Vatikana i Hrvatske, te da njegov posjet nije vezan uz kanonizaciju Alojzija Stepinca. Mislim da ti ugovori još uvijek mogu dobro regulirati pitanja između države i crkve unutar društva koje je danas više pluralno nego prije. Crkva i dalje zbog povijesnih i realnih razloga ima itekako važnu ulogu, kazao je Parolin.

Novi ugovori koji se potpisuju s državama kao onima u Africi prilagođavaju se i oni nisu izraz privilegija, već međusobnih odnosa i od pomoći su, kazao je.

Crkva mora biti faktor zajedništva, jedinstva i pomirenja, to je njezina zadaća koja proizlazi iz njezine zbilje; čini mi se da se na tom putu čine važni koraci, kazao je državni tajnik Vatikana na pitanje o poticanju nacionalističkih stavova iz redova Srpske pravoslavne crkve te izjavama hrvatskih biskupa o fašizmu i ustaštvu. Čini mi se da su odnosi između sestrinskih kršćanskih zajednica vrlo pozitivni na ovim prostorima. Žao mi je ako poneki glasovi ponekad mogu biti izvan zbora, ali tu trebamo biti strpljivi i ići naprijed. Povijesne činjenice se ne mogu premostiti od danas do sutra, kazao je Parolin.

Državni tajnik Svet Stolice kazao je da je njegov posjet rezultat poziva i želje nadbiskupa Bozanića i da nije vezan uz kanonizaciju Alojzija Stepinca. Osjećam veliku ljubav hrvatskog naroda prema kardinalu Stepincu. On je bio veliki branitelj istine, što je posvjedočio svojim djelima i za to je položio život. Njegova svetost već je potvrđena procesom beatifikacije, kazao je Parolin i dodao da za proglašenje svetim treba pričekati "božje vrijeme".

Tu je i pitanje mješovite komisije do koje je papi Franji jako stalo, rekao je. "Ovaj proces je pomogao putu zajedničkog dijaloga i razumijevanja. Čini mi se da bi zbog toga najsretniji bio upravo Stepinac, kazao je Parolin.

Na pitanje o statusu Međugorja, Parolin je kazao da ja Vatikanu najpreče pitanje organizacije pastoralne skrbi u tom mjestu te da Sveta Stolica želi pomoći u reguliranju toga fenomena kako bi vjernici mogli bolje osluškivati božju riječ. Pitanje nadnaravnog karaktera istraživala je komisija, donijela zaključke i predala ih papi, ali još nije poznato kako će papa postupiti, kazao je Parolin.

Državni tajnik Svete stolice kazao je da papa razmišlja o pozivu da posjeti Hrvatsku, ali je dodao da je primio puno poziva iz cijeloga svijeta i da je teško reći kad će do posjeta doći.


Nema komentara

Anketa

Ustavi