RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Tolisi čista petica!

Napisano 08.06.2010. 11:01

Za završnicu defile s vise od 500 sudionika, sv. misa koju je predvodio provincijal fra Lovro Gavran

Svečanom svetom misom ispred crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u Tolisi, općina Orašje, koju je predvodio provincijal Bosne Srebrene fra Lovro Gavran, velikom smotrom folklora uz sudjelovanje čak 13 KUD-ova iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije te završnom svečanosti dodjele zahvalnica u toliškom Dvoru kulture završila je četvrta manifestacija Dani Tolise 2010. kojoj je visoka pokroviteljica bila predsjednica FBiH Borjana Krišto.

Tolisa ba

Franjevci su okosnica duhovnosti posavskoga kraja

Brojni volonteri

Organizacijski odbor s 20-ak članova i više od 100 volontera ima mjesta zadovoljstvu jer su na primjeren način obilježili veliki jubilej 200 godina od rođenja velikana Tolise i Bosanske Posavine fra Martina Nedića. - Ovo je prigodna čestitka za značajnu obljetnicu fra Martina Nedića, kazao je provincijal fra Lovro Gavran predvodeći misno Slavlje uz koncelebriranje desetak posavskih svećenika. Misu je pratilo više od tisuću župljana i više stotina gostiju pa se ispravnim potvrdila odluka gvardijana toliškoga samostana fra Marijana Živkovića - održavanje mise na otvorenom. Prekrasno vrijeme, koje je došlo kao Božji dar nakon dugog kišnog razdoblja, učinilo je da folkloraši zablistaju u punom sjaju svojih izvornih nošnji iz krajeva iz kojih su došli. Atraktivna smotra folklora je vrhunac cijele fešte i kruna Dana Tolise 2010. Ako je suditi po sudjelovanju čak 13 kulturno-umjetničkih društava na velikoj smotri folklora u Tolisi, tradicija ne pada u zaborav. Na međunarodnu smotru folklora s pjesmom, igrom i plesom pristigla su društva iz susjedne Slavonije, ali i udaljene Istre (Viškovo), potom društva iz Međimurja, tuzlanskoga kraja, Karlovačke županije, brojna kulturno-umjetnička društva Bosanske Posavine i povratničke Tišine. Višesatni program pjesme, igre, kola, uz slavonske poskočice, zvuke posavske šargije i violine te prikaz običaja Hrvata Bačke (Sombor) zahvalna publika nagrađivala je burom pljeska. Završnica Dana Tolise odvijala se u toliškom Dvoru koji je do jutarnjih sati odzvanjao pjesmom i igrom. Na toj su svečanosti podijeljene plakete i zahvalnice zaslužnima. Plaketa će zbog bolesti naknadno biti uručena Miji Matanoviću, predsjedniku Vlade Županije Posavske, za iznimnu potporu Danima Tolise.

Tolisa ab

Tolisa ac

Zahvalnice

U ime organizacijskoga odbora predsjednik Zaklade Terra Tolys Željko Nedić plaketu je uručio Dragi Živkoviću koji s poduzećem Maxi d.o.o. stalno prati manifestaciju, te županijskoj Turističkoj zajednici, kao i osobama i tvrtkama koje su pomogle veliku priredbu u Tolisi. Večernji list od početka, kao glavni medijski pokrovitelj, prati manifestaciju Dani Tolise. A Tolisa je za manifestaciju zaslužila čistu peticu.

 

Tolisa bb

Glumac Ivo Gregurević i ministar Perica Jelečević u Tolisi

Do dogodine...
Događaj za pamćenje i čuvanje tradicije

Na velikoj smotri folklora, koja je priređena za završnicu velike manifestacije koja promiče bogatstva posavskoga kraja u cijeloj regiji, sudjelovali su KUD-ovi "Nikola Šubić Zrinski" Petrijevci, "Seljačka Sloga" Vidovivce, "Ključ" iz Trga, "Izvor" Viškovo, "Tomislav" Cerna, "Husino" Husino, "Vladimir Nazor" Sombor, potom HKUD "Mladost" Domaljevac, KUD "Pejo Marković" Lipnica, KUD "Seljačka sloga” Donja Dubrava, FA "Zdenac" Garešnica, kao i KUD "Kralj Tomislav" Tolisa i KUD "Tišina". Bio je to događaj za pamćenje, a sljedeći susret je sljedeće godine.

Izvrsna organizacija
100 volontera i više bilo je uključeno u organizaciju 4. dana Tolise uz 20-ak članova organizacijskoga odbora, koji su odradili izvrstan posao. /VL/


Nema komentara

Anketa

Ustavi