RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

TRAVNIK - Izgradnja centra za reciklažu otpada

Napisano 05.06.2011. 11:42

TRAVNIK - Izgradnja centra za reciklažu otpada

Uz rad i dijalog do rješenja problema

Istaknuta potreba značajnijeg sudjelovanja županijskih vlasti, kao i žurnog formiranja ekološkog fonda

U pokušaju iznalaženja dugoročnog rješenja za odlaganje i upravljanje čvrstim otpadom u Srednjobosanskoj županiji, predstavnici lokalnih komunalnih poduzeća, općina, nevladinih organizacija i parlamentaraca s različitih razina vlasti u Travniku su razmatrali mogućnosti izgradnje centra za reciklažu otpada.

Tridesetak sudionika stručnog okruglog stola, kojeg je organizirao Centar za promociju civilnog društva, u suradnji sa Centrom za edukaciju mladih iz Travnika (CEM), Uredom Gradskog partnerstva Leipzig - Travnik i USAID-ovim Projektom jačanja parlamenta u BiH, apelirao je na zajednički rad i dijalog zainteresiranih općina po pitanju odlaganja otpada. Istaknuta je potreba značajnijeg sudjelovanja županijskih vlasti, kao i žurnog formiranja županijskog ekološkog fonda.

Iskustva s postrojenjem za reciklažu otpada u njemačkom gradu Leipzigu predstavio je poslanik u parlamentu njemačke pokrajine Saksonije, Michael Weichert.
- Tema ovog okruglog stola je "Upravljanje otpadom". Nakon mirne revolucije koja se desila 1990. godine mi smo počeli sa jednim sasvim novim sustavom upravljanja otpadom u pokrajini Saskoj. Uspjeli smo 90 posto otpada da iskoristimo. Mislim da je to jako interesantno jer se može i ovdje iskoristiti i dosta zaraditi na tome - kazao je Weichert.

Iskoristiti fondove

Tijekom rasprave istaknuta je potreba izrade sveobuhvatne analize financijske izvodivosti projekta. Posebno je naglašena potreba iznalaženja pravih načina iskorištavanja međunarodnih financijskih fondova, radi realiziranja ove ideje.
 

| DA | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi