RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Tužbe boraca teške 70 milijuna maraka

Napisano 08.07.2013. 09:17
Tužbe boraca teške 70 milijuna maraka

Nakon što su pojedini sudovi počeli presuđivati u korist demobiliziranih boraca koji su podnosili tužbe zato što im mjesečne naknade za nezaposlenost nisu bile usklađene sa zakonom, županijski zavodi za zapošljavanje mogli bi se suočiti s isplatom tužbenog iznosa u vrijednosti od čak 70 milijuna KM!

Naime, pred sudovima u Sarajevu, Mostaru i Travniku već su pokrenuti sudski sporovi s obzirom na to da su demobilizirani borci u razdoblju od 2007. do 2010. godine dobivali naknade u iznosu od 150 KM iako su im, prema ranijem rješenju Vlade FBiH, sljedovali mjesečni iznosi koji su podrazumijevali 25 posto od neto isplaćene prosječne plaće u Federaciji.

Kako se saznaje na tisuće boraca sada je spremno tužiti Vladu, jer smatra da su zakinuti za mjesečne naknade koje su dobivali.

Iz Federalnog zavoda za zapošljavanje tvrde da bi isplata 70 milijuna KM, na koliko se procjenjuje ukupna suma odštetnih zahtjeva, mogla ugroziti cijeli program zapošljavanja u ovom entitetu.

Samo u Kantonu Sarajevo, naime, 8.000 demobiliziranih boraca imalo bi, po ovom osnovu, pravo na tužbe. S druge strane, pojedini sudovi utvrdili su da borci u određenim slučajevima nisu imali osnova za tužbe zbog čega nisu presuđivali u njihovu korist.

Federalni ministar pitanja boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata Zukan Helez (SDP) izjavio je za "Avaz" kako je upoznat da postoje nagovještaji masovnih tužbi zbog razlika kod isplaćenih mjesečnih naknada zbog čega je i poduzeo određene aktivnosti.

"S obzirom na to da su neki sudovi presudili u korist boraca, a neki ne, mi smo se putem Federalnog pravobanilaštva obratili Vrhovnom sudu Federacije sa zahtjevom da ujednači ovu sudsku praksu. Sve će zavisiti od odluke ove sudske instance" kazao je Helez.

Bljesak 


Nema komentara

Anketa

Ustavi