RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

U BiH i dalje postoji 121 kolektivni centar s 5.700 korisnika

Napisano 29.12.2017. 23:31

Na području Bosne i Hercegovine nakon rata ostalo je neobnovljeno 150.000 stambenih jedinica, a od tog broja vlasnici su podnijeli zahtjeve za obnovu 60.000 objekata, rekao je danas Davor Čordaš, ministar za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske i dodao da je obnovljeno 300.000 stambenih jedinica, javlja Anadolu Agency (AA).

Na tematskoj konferenciji "Suradnja institucija u implementaciji procesa povratka" koju je u Banjaluci danas organiziralo Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica istaknuto je da u BiH i dalje postoji 121 kolektivni centar sa 5.700 korisnika, a cilj je da oni budu stambeno zbrinuti do 2021. godine.

Edin Ramić, ministar raseljenih osoba i izbjeglica FBiH, rekao je da je u proteklom mandatu oko 23 milijuna KM godišnje iz budžeta FBiH bilo namijenjeno za proces povratka, ukupno preko 90 milijuna KM, a polovica je uložena u RS.

Prema njegovim riječima, trenutna sredstva nisu ni blizu dovoljna kako bi se riješilo pitanje povratka.

"Cilj je da se u narednom periodu značajnije povežemo sa investitorima koji dolaze iz dijaspore i da fokus javnosti i donatora zadržimo na procesu koji nije završen, a to je proces povratka", istakao je Ramić i dodao da je u FBiH oko 5.000 ljudi u kolektivnim centrima koji bi trebalo da budu raspušteni do 2020. godine.

Josip Jerković, potpredsjednik RS iz reda hrvatskog naroda, rekao je da je sve manje donatora na ovim prostorima, izuzev kreditnih sredstava, a da ministarstva koja rade na povratku raseljenih osoba i izbjeglica rade i čine sve što je u njihovoj moći.

Ramiz Salkić, potpredsjednik RS iz reda bošnjačkog naroda, naglasio je da je vlast u RS trebala više pažnje posvetiti procesu povratka.

"Ono što je ključni problem je sustavna diskriminacija koja se provodi nad ljudima koji se vraćaju na ovaj prostor, onemogućavanje izučavanja nastave na materinjim jezicima, zapošljavanja u skladu sa Ustavom entiteta. Mi ova pitanja nećemo dobiti riješena na poklon od onih koji danas vladaju u ovom entitetu, za rješavanje moramo se boriti, a jedan od najboljih načina borbe je da učinimo napore da bude više političkih predstavnika Bošnjaka i Hrvata, prije svega, u Narodnoj skupštini RS, a onda i Vijeću naroda RS i da osiguramo da nitko nikome ne bira predstavnike", kazao Salkić.


Nema komentara

Anketa

Ustavi