RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

U Bikošama obilježena 17. godišnjica stradanja Hrvata na području općine Travnik

Napisano 09.06.2010. 00:54

Polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i svečanom misom na spomen-obilježju u selu Bikoše obilježena je sedamnaesta godišnjica stradanja Hrvata na području općine Travnik. Obilježavajući godišnjicu zločina, članovi porodica ubijenih te udruge proistekle iz rata istakli su ogorčenje što ni nakon toliko godina nisu pronađeni posmrtni ostaci većine ubijenih.
Prije sedamnaest godina u sukobu Hrvatskog vijeća odbrane i Armije Republike Bosne i Hercegovine ubijeno je 37 vojnika i civila, a za tijelima 22 još uvijek se traga.

Oko 03,30 sati ujutro 8. lipnja 1993. godine, dok su ljudi mirno spavali, ABiH jakim snagama iz sela  Mehurići, Suhi Dol, Poljanice, Dub, Jezerci, Fazlići i drugih sela koordinirano sa snagama iz Zenice napali su hrvatske prostore općina Zenica i Travnik.

maljine 2

U napadu su sudjelovale jedinice Armije BiH iz sastava tadašnjeg 3. korpusa iz Zenice. Bila je tu operativna grupa "Bosanska Krajina" sa sjedištem u Travniku, a u tome su sudjelovale 306. brdska brigada, 17. krajiška brigada, 7. muslimansko brigada, odred "El Mudžahid" iz Zenice i MUP Travnik.
Pretpostavlja se da je Hrvate Ovnaka, Čukala, Grahovčića, Postinja, Podova, Orašca, Radonjića, Bukovice i Guče Gore, napalo 12 tisuća muslimanskih vojnika. Malobrojan i oskudno naoružan HVO povukao se prema Novoj Biloj. Civilno pučanstvo se nije uspjelo izvući, a zarobili su i oko 50 bojovnika HVO iz Maljina, Postinja, Podova i jedan dio iz Orašca. Civilno pučanstvo iz pomenutih sela zbilo se u Gornje Maljine...

Oko 4 sata ujutro 08. lipnja 1993. počeo je napad snaga Armije BiH na selo Maljine. U selu je bilo oko 300 civila jer ranijih dana se u selo povuklo i stanovništvo susjednih sela. Selo je branilo oko 50 pripadnika HVO-a. Jedan dio pripadnika HVO-a se uspio povući prema Gučoj Gori, a dio ih je ostao u selu. Kad su se pripadnici HVO-a zajedno sa civilima predali izdvojeno je 35-40 ljudi. Među njima je bilo zarobljenih pripadnika HVO-a i vojno sposobnih civila. Odvedeni su u zaselak Bikoši. Tada su pripadnici Armije BiH otvorili rafalnu paljbu na cijelu skupinu. Nakon toga su išli od jednog do drugog strijeljanog i likvidirali ih pojedinačnom paljbom. Tom prigodom je jedan od pripadnika Armije BiH ranjen od odbijenog metka, pa su u nastaloj gužvi petorica ljudi, koji nisu bili teže ranjeni u rafalnoj pucnjavi, uspjela pobjeći. Od navedene petorice, trojica su naknadno uhvaćeni, a dvojica su uspjeli pobjeći. Civili iz Maljina (njih oko 270) odvedeni su u sportsku dvoranu osnovne škole u Mehurićima, gdje su držani u zatočeništvu do 24.06.1993. godine, kada su razmijenjeni.

Među stradalim su bila i trojica braće Balta - Anto, Nikica i Jozo. Po iskazu svjedoka Nikica je bio ranjen u koljeno a Jozu nisu dozvolili ni medicinski zbrinuti.

braca balta

Pored Balta teške obiteljske tragedije su preživjeli i obitelj Barač gdje su stradali braća Bojan i Davor, obitelj Bobaš gdje su poginuli otac Niko i sin Goran, obitelj Janković u kojoj su poginuli otac i sin Stipo i Dalibor kao i obitelj Volić u kojoj su također stradali otac i sin Ivo i Stipan.
Među poginulima je i djevojka Ana Pranješ rođena 23.07.1973. godine. Nije dočekala ni 20. rođendan. Po iskazu svjedoka nju je, u stroj određen za strijeljanje, ugurao mudžahedin. Bila je u maskirnoj uniformi sa znakom Crvenog križa na rukavu koji joj je strgao crveni križ i zgazio ga.

Obitelji ubijenih posebno boli što za ovaj zločin još nitko nije odgovarao. S današnjeg okupljanja pred spomen-obilježjem na Bikošama zatražena je pomoć u otkrivanju posmrtnih ostataka ubijenih, te procesuiranje počinitelja zločina.

U subotu 10.06.2010 u Gučoj Gori se održava tradicionalni nogometni turnir "BIKOŠI 1993" u znak sjećanja na zločin nad 37 civila i bojovnika HVO. Turnir se igra na stadionu "Bokulja" u Gučoj Gori.


Nema komentara

Anketa

Ustavi