RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

U Bosanskoj Posavini na velikoj proslavi blagoslovljen i kip svetog Ante

Napisano 16.06.2010. 15:09

Veliki broj prognanih mještana došao je za blagdane u rodno mjesto. Gradnja nove crkve i novi politički vjetrovi koji su zapuhali s obje strane granice svim su ohrabrenje


Još uvijek pod dojmom dolaska predsjednika RH Ive Josipovića, koji ih je ohrabrio u povratku i ostanku u rodnom kraju, župljani Sijekovca-Gornjih Močila su proslavili blagdan sv. Ante Padovanskog, zaštitnika župe Sijekovac.

Tijekom rata crkva je bila minirana i srušena, župna kuća opljačkana, demolirana i uništena, a svi Hrvati katolici protjerani su. Danas se sa svojim župnikom Ivanom Toljem ljudi vraćaju u ovaj kraj, a na proslavi zaštitnika župe okupilo se oko pet stotina župljana i njihovih gostiju. Pekao se vol na ražnju, kao i janjci, pučku veselicu uveličala su i brojna kulturno-umjetnička društva koja su došla nakon smotre folklora 'Brodsko kolo' u Slavonskom Brodu.

posavina-ac

U šatorima u Sijekovcu bio je tako i dopredsjednik Republike Srpske Davor Čordaš,a u popodnevnim satima navratio je i Tomislav Karamarko, ministar unutarnjih poslova RH. Dan ranije odigran je i malonogometni turnir. Rezultat je bio u drugom planu pa se tako popilo desetak bačvi piva. Prije osam godina počela je obnova crkve i župne kuće, a na blagdan zaštitnika župe blagoslovljen je novi kip sv. Ante. Svečano misno slavlje predvodio je generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije vlč. Luka Tunjić.

 

posavina-bd

posavina-bb

posavina-ab

posavina-bc

posavina-be

posavina-bf


Nema komentara

Anketa

Ustavi