RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

U Busovači obilježene dvije obljetnice

Napisano 20.12.2010. 19:43
Brigada Zrinski

Polaganjem vijenaca pred Središnjim spomen obilježjem poginulim hrvatskim braniteljima kao i svečanom akademijom, u Busovači su jučer obilježene dvije značajne obljetnice. 18. godina navršilo se od ustroja brigade HVO-a "Nikola Šubić Zrinski", a 16 godina od osnutka općinske Udruge dragovoljaca i veterana HVO-a HB. Počeci osnivanja brigade "Nikola Šubić Zrinski" sežu u 1991. godinu. Svjesni opasnosti koja se iz Hrvatske širila na BiH, Hrvati Busovače počeli su organizirati otpor srpskom agresoru. Godinu dana kasnije utemeljena je Brigada "Nikola Šubić Zrinski". Njezini pripadnici prošli su ratišta u Hrvatskoj i BiH te dali nemjerljiv doprinos obrani hrvatskih prostora u obje države, prisjeća se prvi zapovjednik Brigade brigadir Duško Grubešić.

"Brigada N.Š. Zrinski, kasnije 93. Domobranska pukovnija, bila je jedna od stožernih Brigada ne samo u središnjoj Bosni već i BiH", kaže brigadir Grubešić. Po njegovim riječima, tijekom rata na području Busovače stradala su 284 hrvatska vojnika i civila.

"Ovdje su ginuli ne samo pripadnici naše Brigade, nego i drugih postrojbi HVO-a s područja Jajca, Travnika, Dusine i drugih mjesta. Išlo se tamo gdje je trebalo, srcem i dušom. Pripadnika naše Brigade poginulo je ukupno 184", pojašnjava prvi zapovjednik Brigade "N.Š.Zrinski".

Spomenik u Busovači

Dvije godine nakon njezina osnivanja, organizatori otpora najprije srpskog agresoru, a potom i daleko brojnijoj Armiji BiH s područja Busovače osnovali su Udrugu dragovoljaca i veterana. Danas broji više od tisuću članova koji kroz Udrugu promiču istinu o Domovinskom ratu na tim prostorima te se bore za svoj status u društvu. Obilježavanje značajnijih datuma iz Domovinskog rata također je zadaća Udruge dragovoljaca Busovače koja ovih dana slavi 16.-ti rođendan.

"Nama je kao i ostalim dragovoljcima i veteranima Domovinskog rata u BiH ostali kroz zakonska rješenja riješiti svoj status. No, jedan od naših glavnih ciljeva je dostojno obilježavati značajne datume iz Domovinskog rata i to ćemo činiti bez obzira na sve", kaže Drago Smoljo, predsjednik UDVDR HVO HB Busovača. Jučer međutim nije u župnoj crkvi u Busovači bilo mise zadušnice za hrvatske branitelje. Smoljo kaže da je razlog tomu problem tehničke prirode koji će se riješiti bez dizanja tenzija, a naročito u ovo blagdansko vrijeme. Za duše poginulih hrvatskih branitelja molilo se pred Spomen obilježjem u Busovači.

Artinfo


Nema komentara

Anketa

Ustavi