RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

U Drinovcima svečano otvoreni 54. Šimićevi susreti

Napisano 30.04.2017. 23:20

Književno-kulturna manifestacija "Šimićevi susreti 2017." otvorena je u subotu navečer u dvorani Osnovne škole u Drinovcima u općini Grude.

Ovogodišnje, 54. Šimićeve susrete otvorila je federalna ministrica kulture i sporta Zora Dujmović koja je naglasila kako su Šimićevi susreti najdugovječnija manifestacija ovakvog karaktera u BiH, te kako će njezino ministarstvo uvijek podupirati ovakve i slične događaje.

Nakon svečanog otvorenja, predstavljena je knjiga pjesama posvećenih A. B. Šimiću “Šimićevska preobraženja”, prenosi Fena.

Predsjednik Organizacijskog odbora Šimićevih susreta i načelnik Gruda Ljubo Grizelj istaknuo je kako je izuzetno ponosan što je već šestu godinu na čelu organizacijskog odbora ove manifestacije, koja je, po njegovim riječima, najstarija kulturna manifestacija u Hrvata.

- I ove godine smo organizirali bogat književno-kulturni program kako bi se na dostojanstven način prisjetili Antuna Branka Šimića, jednog od najpoznatijih hrvatskih pjesnika – kazao je Grizelj, podsjetivši kako je Antun Branko Šimić rođen u Drinovcima.

U šest dana trajanja ove tradicijske književne priredbe bit će priređeno više kulturnih programa u Drinovcima, Grudama, Širokom Brijegu i Mostaru.

U utorak, 2. svibnja, u kinodvorani Grude u 19 sati upriličit će se kazališna predstava "Gastarbajsterski Božić", autora Mate Matišića, a u izvedbi glumačke družine Histrion. U Hrvatskom domu "Herceg Stjepan Kosača" u Mostaru 3. svibnja u 12 sati održat će se "Poetski kolaž o Antunu Branku Šimiću" u izvedbi studenata Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru. Nakon toga, položit će se cvijeće na spomenik A.B. Šimiću u Mostaru. Istog dana, u Franjevačkoj galeriji na Širokom Brijegu u 19 sati bit će održano predstavljanje knjige "Problem istine u filozofiji Martina Heideggera", autora Krune Pandžića. U kinodvorani u Grudama 4. svibnja u 19 sati upriličit će se večer Matice hrvatske u povodu 175. obljetnice utemeljenja te će se predstaviti Stoljeće hrvatske književnosti.

Zadnjeg dana Šimićevih susreta, u petak 5. svibnja, program počinje u 10 sati kada će se s učenicima u Osnovnoj i Srednjoj školi u Grudama susresti književnici. U 19 sati služit će se misa zadušnica za Antuna Branka Šimića u župnoj crkvi u Drinovcima. Nakon toga, u 20 sati u dvorani Osnovne škole u Drinovcima održat će se svečana akademija u čast Antunu Branku i Stanislavu Šimiću. Također, bit će dodijeljene nagrade mladim pjesnicima i mladim likovnim umjetnicima, kao i godišnja nagrada "Antun Branko Šimić".

Pokrovitelj 54. Šimićevih susreta je i hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović.


Nema komentara

Anketa

Ustavi