RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

U Kiseljaku održana večer izbjeglica i prognanika

Napisano 30.12.2018. 23:23

Još jedno zanimljivo druženje u caffe-u „Jerusalem“ u Kiseljak. Ovog puta HSP i spomenuti ugostiteljski objekt organizirali su večer izbjeglica i prognanika. Po riječima Marinka Ilijaševića, organizatora događaja cilj je bio evocirati sjećanja na egzodus kojeg su doživjeli u ratu te sagledati gdje su danas kad je u pitanju proces asimilacije u novoj sredini, piše ART Info.

Večer izbjeglica i prognanika u Kiseljaku okupila je prognanike iz Hadžića, Ilidže, Sarajeva te Travnika. „Još su svježa sjećanja na progon iz sredina u kojima smo živjeli do rata“, kaže nam Ilijašević dok na pitanje jesu li prilagodili životu u Kiseljaku gdje žive više od četvrt stoljeća klima glavom.

„Dug je put do asimilacije. Ima još toga na što se nismo navikli, malo je do nas, a malo i do domicilnih“, sa osmjehom odgovara Ilijašević kojeg Kiseljačani znaju kao aktivnog kritičara mnogih društvenih procesa u ovom mjestu. No, kritike je ovom prilikom ostavio po strani, a mi smo potražili drugu stranu priče budući da se prognanicima i izbjeglicama iz Sarajeva i Travnika pridružio i veliki broj domaćih.

„Oni su za status quo, a mi za povratak svih na svoje“, u šali nam kaže jedan od Kiseljačanina. Podsjećamo, pored Sarajlija i Travničana, utočište u Kiseljaku u ratu našli su i prognanici iz Kaknja, Vareša, Breze, Fojnice. Mnogi od njih ostali su živjeti u ovom mjestu.

Poseban pečat večeri izbjeglih i prognanih dao je glazbeni gost koji je stigao čak iz New Yorka. Riječ je narodnjačkoj zvijezdi bivše države Mladenu Tomiću čiji sjaj ne blijedi ni nakon što je zagazio u osmo desetljeće života.

„Došao sam obići prijatelje u Sarajevu i Kreševu jer ja sam rođeni Sarajlija koji ima vikendicu u Kreševu. Snimao sam ovih dana s Hankom Paldum novogodišnji program za jednu od ovdašnjih televizija, a kad me Marinko Ilijašević pozvao nisam mogao odbiti i drago mi je da sam večeras u Kiseljaku“, kazao nam je Tomić čiji je glazbeni uspon počeo 70-ih godina prošlog stoljeća pobjedom na Ilidžanskom festivalu s hitom Gordana.

Pjevajući o ljubavi i ljubeći Tomić je proputovao svijet. Poznat je i kao humanitarac. Osvrnuo se i na odnos prema izbjeglicama u svijetu. „Mislim da bi cijeli svijet trebao pokazati više suosjećanja prema izbjeglicama, počevši od Amerike u kojoj živim godinama“, zaključuje Tomić.

Uz domaće glazbenike i glazbenu zvijezdu Mladena Tomića izbjeglice iz Sarajeva i Travnika zajedno s Kiseljačanima pjevali su i družili se do kasnih večernjih sati. Evocirati sjećanja kažu najbolje je uz dobru glazbu koje u „Jerusalemu“ nije manjkalo, ali ni zajedništva domaćih i pridošlica koje su se u proteklih 25 godina ipak prilično udomaćile u gradu mineralne vode. Činjenica da zajedno „feštaju“ domaći i izbjeglice i to po zna koji put, najbolje govori o uspješnoj prilagodbi na novu sredinu, puno više od kritika i pridošlih i domaćih.


Nema komentara

Anketa

Ustavi