RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

U pripremi monografija o Brigadi kralj Tomislav

Napisano 18.05.2017. 23:29

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH i hrvatski član Predsjedništva BiH, u intervjuu za „Dnevni avaz“ kaže da u ovom trenutku ne razmišlja o alternativi izmjenama Izbornog zakona koje je ta stranka uputila u parlamentarnu proceduru, nego čvrsto vjeruje da će nakon odluke Ustavnog suda BiH o ovom zakonu biti otvorena rasprava u Zastupničkom domu Parlamenta BiH.

Najmanji problem

Još se čeka na odluku Ustavnog suda BiH o tome je li opravdan zahtjev da izmjene Izbornog zakona koje je u parlamentarnu proceduru uputio HDZ budu proglašen štetnim po vitalni nacionalni interes Bošnjaka. Kakva su Vaša očekivanja?

- Što se tiče rezervnih opcija, one su tu, ali naš zadatak je prije svega da ovaj put kojim smo krenuli dovedemo do kraja na jedan pozitivan način, tako da nema potrebe za bilo kakvim alternativama. Vjerujem da će Ustavni sud riješiti ovaj zahtjev u nekom brzom vremenu i imam pravo biti optimističan da ćemo za mjesec, mjesec i pol u jednoj normalnoj proceduri dobiti pozitivan odgovor. To bi značilo da za taj zakon koji je prošao Dom naroda trebamo stvarati ambijent da i u Zastupničkom domu imamo pozitivan stav.

Ja ću sve aktivnosti usmjeriti na to da vidimo kako na jedan transparentan način svima onima koji to stvarno žele stavimo do znanja da je ovaj prijedlog jedan minimum kojim se u ovom trenutku jedna strana može zaštititi od utjecaja velikog broja glasača Bošnjaka kod izbora člana Predsjedništva ili Kluba Hrvata u Domu naroda.

I mislim da je sada prigoda i da se pokaže da se ima volje za konačno rješavanje pitanja prelijevanja glasova iz jednog naroda drugom narodu. Ako treba neke stvari doraditi da se izglade neki nesporazumi, to je najmanji problem.

Kako to očekujete s obzirom na ocjene koalicijskih partnera da je taj zakon „diskriminirajući, protivan Ustavu FBiH i da osigurava trajnu dominaciju HDZ-a, kada je u pitanju Mostar“?

- Mi smo s kolegama iz SDA na raznim razinama razgovarali o tim prijedlozima i zato smo mi u HDZ-u procijenili i da je najbolje da se o izmjenama Izbornog zakona rasprava vodi u parlamentarnim klupama. Kolege iz SDA, ako misle da nešto nije na tragu do sada vođenih razgovora, to je najbolje otvoriti u parlamentarnoj raspravi, pa ćemo mi sami međusobno, ali i čitava javnost i druge kolege iz drugih stranaka vidjeti do čega smo došli.

Uvjeren sam da je to samo jedan minimum koji nam treba, ništa više od toga, da osiguramo korektno provođenje općih izbora 2018. Naravno, uvažavam i drugačije stavove, ali prije svega, poziv svima onima koji komentiraju naš prijedlog da ga prije toga barem pročitaju, jer iz brojnih komentara koje sam do sada vidio jasno je da ga kritiziraju oni koji prijedlog nisu ni pročitali.

Prag tolerancije

Većine za usvajanje seta zakona o akcizama u Zastupničkom domu PSBiH nije bilo. Koliko je tome doprinio raskol u Klubu zastupnika SDA?

- Naravno da tri ili četiri glasa nisu malo i evidentno je kako bi, da su bila ta tri ili četiri glasa, taj zakon o akcizama prošao. Znači, sve te turbulencije su prepreke da imamo kvalitetnu parlamentarnu većinu, osobito oko vitalnih zakona koji su bili dio naših reformskih procesa i investicijskih zahvata koji su naslonjeni na jedan paket rješenja. Jer smo mi nakon tog akciznog pristupa trebali stvoriti akumulaciju koja bi omogućila mnoge gospodarske zahvate diljem BiH, i u smislu rekonstrukcija i izgradnje cesta, tako da svakako je to dalo jedan doprinos.

Međutim, činjenica je i da drugi partner u izboru SDA na početku našeg zajedničkog traženja partnerstva - Savez za promjene, također nije podržao taj zakon, što je jednako bitniji razlog što ovo nije prošlo. U ovom slučaju, evidentno je, pokazalo se, mi nemamo parlamentarnu većinu, i ako je nemate za vitalne zakone, vi morate tražiti razloge za to. A svakako je da Klub SDA ne čini jednu osobnu strukturu koju je imao na početku mandata.

Podržavate li prijedlog da izmjene Zakona o akcizama ponovo idu u parlamentarnu proceduru.

- Prijedlozi, da bi išli ponovo u proceduru, moraju dobiti izmjene u sadržaju. Te izmjene trebalo bi nekako vezati uz ove prijedloge Saveza za promjene. Treba tražiti zajednička rješenja i kompromis. Uvjeren sam da novo rješenje ako dođe s istim tekstom, završit će na isti način ili još na gori način od ranijih prijedloga seta zakona o akcizama. Jer, već sad vidim naznake iz nekih stranaka koje su to podržavale da više ne bi dale podršku. Što znači, morat će predlagač, ako je to Vijeće ministara, ozbiljnije pristupiti tome, okupiti sve i vidjeti gdje su pragovi tolerancije koje prihvaća Međunarodni monetarni fond, koji je postavio te uvjete, šta mi moramo ispuniti.

Aktivacija MAP-a i kandidatski status

Vjerujete li da aktualna koalicija u ovim odnosima može išta više uraditi?

- Može i mora. Ovih dana razgovarao sam i s gospodinom Bakirom Izetbegovićem i Mladenom Ivanićem i drugim partnerima. S nekima sam se vidio, s nekima čuo. Uvjeren sam da u vremenu do izbora neće biti nikakvog preslagivanja izvršne vlasti i u smislu parlamentarnih većina, tako da nama nema druge nego zajednički raditi narednih godinu i pol. Moramo uložiti maksimum napora na ispunjavanju uvjeta na europskom putu, ali i na unutarnjem planu, naročito kada su u pitanju ekonomsko-socijalne reforme. Također, uvjeren sam da ćemo dobiti ove godine aktivaciju MAP-a, a kandidatski status za članstvo u EU krajem ove ili početkom naredne godine. 


Nema komentara

Anketa

Ustavi