RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

U župi Duha Svetoga u Novoj Biloj nakon rata živi čak oko 1.200 vjernika više

Napisano 03.02.2011. 09:46

Vrhbosanska nadbiskupija - Jedna od najvitalnijih župa

U župi Duha Svetoga u Novoj Biloj nakon rata živi čak oko 1.200 vjernika više

Župa Nova Bila prostire se na teritoriju dviju općina - Viteza i Travnika. Crkva je u ratu pretvorena u bolnicu

Malo je župa u BiH koje su mogu pohvaliti prošlogodišnjom, kao i statistikom iz ranijih nekoliko godina kao što to može župa Duha Svetoga u Novoj Biloj. Broj krštene djece u ovoj župi i u prošloj godini puno je veći u odnosu na broj umrlih. Što je još važnije, skoro sva djeca krštena u novobiljanskoj župnoj crkvi u 2010. godini ostala su živjeti u ovoj župi.

26 vjenčanja

- Mi smo u prošloj godini imali 63 krštenja, isto kao i u 2009. godini. Skoro sva djeca ostala su živjeti ovdje, samo dvoje djece nije. Vjenčanja smo imali 26, pet manje u odnosu na 2009. godinu. Prošle godine umrlo je 37 naših župljana, 8 manje nego u 2009. Rijetke su župe u kojima je broj krštene djece puno veći od broja umrlih kao kod nas , kaže fra Danijel Nikolić, vikar župe Nova Bila, u kojoj je prošle godine razlika između broja krštene djece u odnosu na umrle iznosila 26, u korist novih članova ove mlade župne zajednice. Prema podacima dobivenim nakon nedavnog blagoslova kuća, u župi Duha Svetoga u Novoj Biloj trenutačno živi 4.567 vjernika u 1.390 obitelji. Prije rata župa je brojala nešto manje 3.400 vjernika. Broj se vjernika povećao za oko 1.200 jer u župu se doselilo dosta Hrvata katolika prognanih iz travničkih župa Guča Gora i Brajkovići.

«Mi smo jedna mlada, ali brojna župna zajednica. Župa je osnovana 1972. godine, a broj vjernika povećavao se tijekom i nakon rata. Trenutačno u župi imamo tri potpuno nova naselja s oko 200 uglavnom mladih obitelji», pojašnjava fra Danijel Nikolić.

Blizina Poslovnog centra, pilane te još nekoliko proizvodnih tvrtki kao i škola u kojima se nastava izvodi na hrvatskom jeziku čine naselja župe Nova Bila atraktivnijim za život u odnosu na Guču Goru i Brajkoviće, kaže novobiljanski župni vikar fra Danijel Nikolić. «Bliže je posao, bliže škola. To su razlozi zbog kojih se nakon rata doseljavalo u ovu župu. Nisu ni Guča Gora ni Brajkovići daleko, svega desetak minuta vožnje odavde, ali eto Ijudi se ovdje osjećaju sigurnije jer su među svojima. Osim toga, župljani Guče Gore i Brajkovića tijekom rata protjerani su iz svojih domova, a strah i nesigurnost kod nekih od njih još su prisutni. Neki su se u međuvremenu snašli i ne žele se vratiti», izjavio je novobiljanski župni vikar.

Bolje nego iseljenje

Župa Nova Bila prostire se na teritoriju dviju općina - Viteza i Travnika. Crkva Duha Svetog u Novoj Biloj, u ratu pretvorena u bolnicu, bila je simbol patnje i prkosa, ali i opstanka Hrvata u Lašvanskoj dolini. Statistika župe Nova Bila za prošlu godinu potvrđuje da života u tom kraju itekako ima. Bilo bi još bolje da župa nije oživjela na štetu Guče Gore i Brajkovića. Međutim, svakako je bolje da su prognani Hrvati iz tih župa ostali živjeti u Novoj Biloj, nego da su odselili izvan granica Bosne i Hercegovine.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi