RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Udovice hrvatskih branitelja grada Zagreba i Zagrebačke županije posjetile Brotnjo

Napisano 27.11.2012. 12:19

Udovice hrvatskih branitelja grada Zagreba i Zagrebačke županije posjetile Brotnjo

Članovi Udruge obitelji poginulih hrvatskih branitelja  Brotnja i HNŽ i općina Čitluk u subotu poslijepodne u čitlučkom hotelu Brotnjo upriličili su svojevrsni susret i druženje sa šezdesetak članova Udruge udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Grada Zagreba i Zagrebačke županije. Uz udovice, sastanku su nazočili i brojni roditelji i djeca poginulih hrvatski branitelja.

Osim što se taj susret održavao u sklopu priprema za Prvu međunarodnu konferenciju ratnih stradalnika Domovinskog rata, koja će se 8. prosinca održati u Zagrebu, ujedno je to bilo prvo hodočašće svetištu Kraljice mira u Međugorje u organizaciji Udruge udovica hrvatskih branitelja grada Zagreba i Zagrebačke županije.

Druženje u čitlučkom hotelu Brotnjo počelo je dobrodošlicu gostima iz Zagreba koju im je uputila predsjednica Udruge poginulih i nestalih hrvatskih branitelja HNŽ Spomenka Šimović. Govoreći o  potrebi svehrvatskog  jedinstva, ona je istaknula:
- Divan je osjećaj ući u crkvu Mati slobode na Jarunu i na jednom mjestu vidjeti uklesana imena 15.392 poginula branitelja. Nitko ih tu nije podijelio. Nama to puno znači.  Mnogo nam znači i vaš dolazak, a posebno što su ovdje došla i djeca poginulih branitelja koja će, nadam se, nastaviti čuvati uspomenu na sve one koji su dali svoje živote za slobodu koju uživamo

Obraćajući se članovima te zagrebačke Udruge, čitlučki načelnik Ivo Jerkić je kazao:
 -  Drago mi je da ste došli u posjet Hercegovini, a posebno općini Čitluk, koja je danas, zahvaljujući prvenstveno Međugorju, jedna od najposjećenijih općina u BiH. Zahvaljujući Gospinim porukama mira i ljubavi koje se upućuju cijelom svijetu, Međugorje je danas najposjećenije marijansko svetište. Počašćen sam što sam jedan od domaćina svima vama i uistinu  mi je drago da se družimo i zajednički pokušavamo riješiti neke probleme koji, zahvaljujući različitim politikama i promjenama vlasti,  nisu riješeni onako kako bi trebalo. Naime, svi pokušavaju dobiti političke poene na štetu članova Udruga obitelji poginulih branitelja proisteklih iz Domovinskog rata, što nije dobro.
Mi moramo zajednički nastupati jer smo jedan narod kojem  je  povijesna sudbina odredila da živi u dvije države i da ima dvije domovine. Samo zajedničkom suradnjom možemo puno toga napraviti. Drago mi je da ste danas s članovima Udruge obitelji poginulih branitelja općine Čitluk i nadam da  će se ta suradnja i slični susreti biti češći. Tomu će zasigurno pridonijeti i presuda generalima koja nije samo oslobađajuća za njih nego i za Republiku Hrvatsku i čitav hrvatski narod, a nadam se nadam se da će u tom smjeru ići i presuda šestorici naših uznika u Haagu te da će i oni biti oslobođeni
- rekao je načelnik Jerkić.

Potom se sudionicima tog susreta obratila Rozalija Bartolić, predsjednica Udruge udovica hrvatskih branitelja grada Zagreba i Zagrebačke županije, koja je, uz ostalo,  kazala:
- Udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Grada Zagreba i Zagrebačke županije nastoji sačuvati dignitet Domovinskog rata, dignitet i sjećanje žrtvu naših pokojnih muževa. Nastojimo njegovati i promovirati opće ljudske i kršćanske vrednote,  pravdu, dostojanstvo, istinu, humanost, suosjećanje i pomoć potrebitome. Nastojimo odgajati našu djecu, ali ih i zaštititi od nedaća nepravednog društva te promovirati zajedništvo, slogu i međusobno uvažavanje, posebice među nama ratnim stradalnicima - rekla je R. Bartolić te dodala:
- Prateći svjetske trendove, okupljanja i jačanja raznih organizacija, kako onih čiji rad podržavamo, tako i onih s čijim se svjetonazorom ne slažemo i nastojimo njihov utjecaj umanjiti, prepoznali smo potrebu udruživanja i jačanja naših organizacija u cijeloj regiji. Stoga vas s ponosom izvještavamo u Zagrebu planiramo organizirati 1. Međunarodnu konferenciju ratnih stradalnika jer želimo osnovati mrežu stradalničkih organizacija koja bi ojačala naš položaj, zaštitu naših uvjerenja, svjetonazora, prava i interesa koje kao populacija zastupamo. Želimo biti aktivni akteri i kreatori društvenih smjernica i politika za koje su naši muževi  poginuli i zbog kojih su naša djeca ostala bez svojih očeva. U stalnom smo kontaktu s našim udovicama i cijele regije pa su nas tako pozvali u Čitluk na druženje i dogovor o pripremama za tu Međunarodnu konferenciju. Nadam se da će nam se u Zagrebu  pridružiti i udovice s ovih prostora. U Čitluku se osjećamo savršeno,  našim domaćinima - Udruzi obitelji poginulih hrvatskih branitelja Brotnja i općini Čitluk zahvaljujemo na iskazanom gostoprimstvu, a hvala dragom Bogu i vrijeme je prekrasno – rekla je Rozalija Bartolić.
 
Na čitlučkom susretu i druženju udovica je bila i Dragica Nikolić, dopredsjednica Udruge udovica hrvatskih branitelja grada Zagreba i Zagrebačke županije zadužena za udovice HVO, koja nam je rekla :
- Mogu se ovdje pohvaliti kako su nas u Zagrebu svojim Statutom zaštiti tako da smo sada ravnopravni članovi sa članicama udovica iz Hrvatske. Ovdje posebno želim naglasiti da možemo zajedno i da trebamo raditi i djelovati zajedno. Nažalost, ovo je prva suradnja na ovoj razini i nadamo se da će ubuduće biti češća jer su naši generali slobodni i da se drugačije gleda na Domovinski rat zbog čega smo ponosni. Hvala domaćinima na gostoprimstvu i doista smo sretni  što smo zajedno.

Na kraju susreta međusobno su izmijenjeni darovi, a nakon ručka gosti iz Zagreba i Zagrebačke županije položili su vijenac, upalile svijeću i pomolili se ispred Spomen križa za sve poginule branitelje Brotnja.

Kažimo i to da su na tijekom boravka u Čitluku Zagrepčanke pohodile su Međugorje gdje ih je primio međugorski župnik fra Marinko Šakota te nazočile i večernjem molitvenom programu i svetoj misi u crkvi sv. Jakova.


Nema komentara

Anketa

Ustavi