RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Udruga dragovoljaca i veterana o važnosti istine o Domovinskom ratu u Mostaru

Napisano 28.04.2014. 18:28
Udruga dragovoljaca i veterana o važnosti istine o Domovinskom ratu u Mostaru

U povodu 22. obljetnice od povjeravanja obrane Mostara HVO-u – Općinskom stožeru Mostar priopćenjem za javnost oglasila se Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HR-HB Mostar i Udruga organizatora otpora HVO-a u BiH.

U priopćenju podsjećaju kako je 29. travnja, na temelju Odluke Predsjedništva Republike BiH, Krizni štab Mostara donio Odluku da se obrana Mostara povjerava HVO-u.

Iz spomenutih udruga navode da zbog važnosti istine o Domovinskom ratu u Mostaru, koja se svakodnevno iskrivljuje, izdvajaju četiri članke navedene odluke:

" 1. tzv. Jugoslavenska narodna armija i druge paravojne formacije koje djeluju skupa s njom proglašavaju se kao neprijateljske i okupatorske formacije na području općine Mostar.

2. zaštita i obrana grada Mostara od formacija iz čl.1 povjerava se Hrvatskom vijeću obrane, te pripadnicima Ministarstva unutarnjih poslova - Centar Mostar.

3. Hrvatsko vijeće obrane čine pripadnici muslimanskog i hrvatskog naroda, te pripadnici drugih naroda i narodnosti koji priznaju legalne organe vlasti RBiH i kojima iskažu svoju lojalnost. Muslimani mogu formirati vlastite oružane formacije koje se stavljaju pod jedinstvenu komandu HVO-a Općinskog stožera Mostar.

4. Zadatak Hrvatskog vijeća obrane Općinskog stožera Mostar je oslobađanje cjelokupnog prostora općine Mostar. Općinski stožer Mostar će radi izvršenja zadataka iz prethodnog stava koordinirati s ostalim obrambenim snagama susjednih općina. Hrvatsko vijeće obrane dužno je izvršiti ustrojstvo i organizaciju svojih oružanih snaga koje će garantirati građanima mir, slobodu i sigurnost. Ovu funkciju obavlja vojna policija".

U priopćenju se ističe kako su u obrani grada Mostara svoj život položila 523 pripadnika Hrvatskog vijeća obrane i Policije Herceg-Bosne, te da neće dopustiti iskrivljivanje istine i da će putem suda inzistirati na zabrani prekrajanja povijesnih činjenica koje, kako navode, umanjuju ulogu i značenje HVO-a u obrani Mostara i BiH.

Bljesak 


Nema komentara

Anketa

Ustavi