RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Uhićeni svi zapovjednici Bosanske Posavine, a nitko za Trusinu, Doljane, Uzdol...

Napisano 27.11.2016. 19:58
Uhićeni svi zapovjednici Bosanske. Posavine, a nitko za Trusinu, Doljane, Uzdol...

Proširena sjednica Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine o tome kako pomoći hrvatskim braniteljima u smislu stvaranja institucionalnoga okvira i pravnih aspekata obrane održana je jučer u Hrvatskom domu “Herceg Stjepana Kosača” u Mostaru. Predsjednik Glavnog vijeća HNS-a Božo Ljubić u svom uvodnom govoru kazao je kako je cilj sjednice dati odgovore, i to institucionalno, politički i pravno, na nekoliko pitanja kada je riječ o hrvatskim braniteljima, piše Večernji list BiH.

 

Dva zakona

“Jedno od njih je zašto se u pravosudnim procesima BiH primjenjuju dva zakona, i to jedan usvojen za vrijeme bivše Jugoslavije, koji je povoljniji za osumnjičene i optužene, a drugi usvojen 2003. godine, te zašto i prakticiraju li Tužiteljstvo i Sud selektivan pristup u odnosu na osumnjičene i optužene pripadnike triju konstitutivnih naroda”, rekao je Ljubić. Drugo je pitanje, po njegovim riječima, prakticira li se i zašto selektivan pristup kada je u pitanju sumnjičenje i optuživanje pripadnika triju konstitutivnih naroda za ratne zločine glede dva koncepta i dvije kvalifikacije, i to tzv. udruženi zločinački pothvat i zapovjednu odgovornost, te primjenjuje li se selektivan pristup prema pripadnicima hrvatskog naroda kada su u pitanju te dvije kvalifikacije. Za Večernjak je Ljubić objasnio kako i sami podaci o posljednjim uhićenjima u Bosanskoj Posavini govore u prilog nelesektivnog procesuiranja hrvatskih branitelja. “Za sedam žrtava na području Bosanske Posavine uhićuje se cijeli vojni i civilni zapovjedni lanac HVO-a, a istodobno ni za jedan masovni zločin nad Hrvatima, od Grabovice, Uzdola, Doljana i drugih stratišta Hrvata, nije procesuiran ni jedan zapovjednik među Bošnjacima ili Srbima”, kaže Ljubić.

 

Konkretne mjere

Nakon Ljubićeva uvodnoga dijela, na proširenoj sjednici Glavnog vijeća HNS-a obratila se i odvjetnica Nika Pinter koja vodi Ured za pravnu pomoć braniteljima, predstavnik braniteljskih udruga Ile Vrljić, ravnatelj Dokumentacijskog centra Domovinskog rata HVO-a Željko Raguž te Pavo Šljivić, savjetnik predsjednika Federacije BiH Marinka Čavare. Na proširenoj sjednici Glavnog vijeća usvojeni su zaključci koji će poslužiti za poduzimanje konkretnih mjera.

 


Nema komentara

Anketa

Ustavi