RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

USKOPLJE OVIH DANA

Napisano 22.05.2010. 09:37

Uskoplje/Gornji Vakuf u projektu Omladinske banke
Općina Uskoplje, uz još devet novih općina (Doboj-Jug, Gornji Vakuf/Uskoplje, Kotor-Varoš, Kozarska Dubica, Novi Grad, Novi Travnik, Srbac, Šipovo, Zavidovići i Žepče ) iz BiH, priključila se je projektu Fondacije Mozaik "Omladinske banke", koje financijski podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).
Projekt "Omladinske banke" pokrenut je 2008. u saradnji s pet općina (Modriča, Mrkonjić-Grad, Šekovići, Tešanj i Zvornik), čiji su načelnici danas dobili zahvalnice za učešće u projektu. Cilj projekta "Omladinske banke" je da se poveća sudjelovanje mladih u procesima lokalnog razvoja ruralnih sredina kroz dodjelu bespovratnih sredstava projektima koje pokreću i vode mladi.
Vlada Sjedinjenih Država je ponosna što može pomoći lokalne inicijative koje promoviraju uključivanje građana u proces donošenja odluka, što doprinosi i izgradnji BiH kao buduće članice Evropske unije, kazao je u obraćanju direktor Misije USAID-a u BiH Allan Reed.
On je posebnu čestitku uputio direktoru Fondacije Mozaik Zoranu Puljiću, kome je Svjetski ekonomski forum nedavno dodijelio priznanje za društvenog poduzetnika godine u središnjoj i istočnoj Europi. Važnost investiranja u mlade je ogromna. Oni mogu biti značajan činilac u socijalnom razvoju svojih zajednica i promoviranju multietničkog dijaloga, kazao je Reed. Naglasio je da projekt "Omladinske banke" nije samo davanje grantova već i podizanje samopouzdanja mladih ljudi, učenje novih vještina i poticanje konstruktivnog dijaloga vlasti i građana. Direktor Fondacije "Mozaik" Zoran Puljić smatra da potpisivanje ugovora s deset novih općina znači veliki trenutak u razvoju projekta. Istaknuo je da će USAID pomoći "Omladinske banke" u narednom periodu sa 600.000 dolara, uz pomoć koju će dati općine. Naglasio je da se sada počinje s pravim radom, a novac za projekte na raspolaganju je već od sutra.

Novi asfalt na cesti Uskoplje/Gornji Vakuf – Rama/Prozor
Radovi na sanaciji dijela puta na magistralnoj cesti M-16.2 Rama/Prozor-Uskoplje/Gornji Vakuf, čija vrijednosti iznosi 2.094.000 KM počeli su ovih dana.
U kolovozu prošle godine potpisano je šest ugovora za opravak cesta u Federaciji BiH, za čiju su realizaciju izabrane domaće firme iz BiH, a vrijednost tih ugovora iznosila je 14 miliona KM. Radi se o četverogodišnjem programu Federacije BiH, koji obuhvata radove na poboljšanju magistralnih puteva i sigurnosti na magistralnim putevima u FBiH.

Ovaj program obnove magistralnih putova finansira se iz kredita Europske investicijske banke u iznosu 50 miliona eura, Europske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 45 milona eura i Svjetske banke u iznosu deset miliona eura. Ugovor je potpisan sa austrijskom firmom Strabag AG, koja je posao dala kooperantima iz BiH. Radovi obuhvataju skidanje starog sloja asfalta, postavljanje podzida i ivičnjaka, te stavljanje novog sloja asfalta.


Nema komentara

Anketa

Ustavi