RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

"Ustroj županija i Federacije danas u mnogočemu nije dostigao HZ HB"

Napisano 13.11.2013. 11:16
\

Ponos i tuga izmjenjuju se ovih dana među Hrvatima. Godine 1991., 18. studenoga, u poslijepodnevnim satima, Mate Boban je sa suradnicima utemeljio Hrvatsku zajednicu Herceg Bosnu, u trenucima pada Grada heroja - Vukovara.

 

Obilježavanje u Grudama

U Grudama, glavnome gradu HZ Herceg Bosne, taj dan će se posebno obilježavati s obzirom da je datum 18.11.1991. i Dan općine Grude. Svečano obilježavanje počet će u četvrtak predstavljanjem knjige “U knjigu života upisane” sestre Natalije Palac, a sudjelovat će uz autoricu fra Ante Marić i don Željko Majić. U subotu u 10.40 održat će se defile mažoretkinja kroz središte Gruda, a u 11 sati u Parku hrvatskih branitelja nastupit će hrvatski puhački orkestar “Gradska glazba Imotski” i mandolinski orkestar Osnovne glazbene škole Grude. Središnja proslava održat će se u ponedjeljak 18. studenoga.

 

Ponedjeljak 1991.

Upravo je ponedjeljak bio, i te davne 1991. godine kada je utemeljena Herceg Bosna, kada su se sa strepnjom osluškivale vijesti o Vukovaru i planirala organizacija hrvatskog naroda u BiH. U 10.30, u ponedjeljak položit će se vijenci kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima općine Grude, a u 11 sati održat će se svečana sjednica Općinskog vijeća Grude u kinodvorani. Grudski načelnik Ljubo Grizelj usporedio je 1991. i utemeljenje Herceg Bosne s današnjim uređenjem BiH. - Te 1991. godine Herceg Bosna je bila nužno potrebna hrvatskome narodu za svekolikom njegovom organizacijom administrativno, a u budućnosti će se pokazati i vojno kroz Hrvatsko vijeće obrane. Ona je bila životna potreba Hrvatima u tome vremenu. Današnji sustav županija i novi administrativni ustroj Federacije u mnogim segmentima nije još ni dostigao Herceg Bosnu, ustvrdio je grudski načelnik. A riječi predsjednika Mate Bobana iz tih godina kako “povijesno raskrižje na kojem se nalazimo traži od nas mudrost, snagu, volju i odlučnost izdržati u ovoj neravnopravnoj borbi” i danas itekako odzvanjaju.

VLM 


Nema komentara

Anketa

Ustavi