RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Uz psihičke bolesnike djeca s mentalnim smetnjama

Napisano 08.11.2010. 09:11

Fojnica – Zavod za mentalno invalidne osobe Drin, korisnika dvostruko više nego kapaciteta

Uz psihičke bolesnike djeca s mentalnim smetnjama

Mi smo najveća ustanova za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba u BiH. Kapacitet je 250 korisnika, a mi ih imamo 520, dakle više nego dvostruko, kaže ravnateljica dr. S. Hodžić
 
Međunarodnim simpozijem čije je održavanje najavljeno za početak veljače iduće godine, a koji bi trebao okupiti predstavnike ustanova koje se bave zbrinjavanjem mentalno invalidnih osoba iz BiH, Hrvatske, Srbije i Slovenije, kao i predstavnike mjerodavnih ministarstava i znanstvenike koji se bave socijalnom zaštitom ovakvih osoba, Zavod za mentalno invalidne osobe Drin u Fojnici obilježit će 55 godina postojanja i rada.

Radna terapija

Pet i pol decenija rada zavoda navršilo se krajem proteklog mjeseca, no zaposleni su odlučili pričekati formiranje vlasti u BiH te organizirati skup na kojemu bi o problemima Drina i njemu sličnih ustanova razgovarali s onima od kojih se očekuje donošenje kvalitetnih rješenja koja bi olakšala život i korisnicima ovakvih ustanova. U Drinu ih je trenutačno smješteno 520. «Mi smo najveća ustanova za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba u BiH. Kapacitet ustanove je 250 korisnika, a mi ih imamo 520, dakle više nego duplo. Uz to postoje i ogromne liste čekanja», kaže dr. Samiha Hodžić, ravnateljica zavoda.

Uz nedostatak prostora, gorući problem zavoda Drin veliki je broj psihičkih bolesnika koji čine čak 70 posto korisnika. «Po definiciji mi bismo trebali biti ustanova za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba. Mi ih imamo samo deset posto, 70 posto su psihički bolesnici, a preostalih 20 posto je s dualnom dijagnozom, imaju problem s mentalnim razvojem, a ujedno su i psihički bolesnici. Dok se čeka na obnovu bolnice na Sokocu, mi smo se zapravo našli u dilemi što uraditi s tolikim brojem psihičkih bolesnika, ostaviti ih na ulici gdje objektivno mogu napraviti velike probleme ili ih primiti u ustanovu. Naravno, odabrali smo ovo drugo iako ja mislim da psihičke bolesnike treba odvojiti od osoba s mentalnom retardacijom», pojasnila nam je ravnateljica zavoda Drin.

Među korisnicima je i osam psihičkih bolesnika koji su u trenutku neubrojivosti počinili teška kaznena djela te je Drin jedina ustanova ovog tipa koja ima i forenzični odjel. «Mi usprkos svemu svim svojim korisnicima nastojimo osigurati najbolju moguću stručnu pomoć. Problem je što je ona potpuno drugačija kada su u pitanju osobe s poteškoćama u mentalnom razvoju s kojima svakodnevno radi tim različitih stručnjaka. Što se psihičkih bolesnika tiče, nama bi najlakše bilo umrtviti ih lijekovima. No, mi to ne radimo. Dajemo im lijekove uz koje će moći funkcionirati, a istodobno ih okupirati raznim terapijama, uglavnom radnim. No, morate znati da oni troše lijekove iz skupine narkoleptika koji su i najskuplji, a njihov smještaj jednako stoji kao i neke bebe s mentalnom retardacijom», ispričala nam je dr. Samiha Hodžić.

Pomoć društva

Slijediti trendove razvijenih europskih zemalja po kojima se ustanove poput zavoda Drin koje su nekad bile na margini društva, sve više otvaraju javnosti, a korisnici umjesto u ustanove pokušavaju smjestiti u samostalne stambene jedinice, cilj je i zaposlenih u zavodu Drin. No, za to im me potrebna pomoć društvene zajednice. Problemi koje ima zavod Drin morat će se riješiti u sklopu socijalnog poglavlja o pristupanju Europskoj uniji.
| VL |


Nema komentara

Anketa

Ustavi